Mainos

USA saartaa Bagdadia

USA jatkaa Bagdadin saarrostusta. USA on vahvistanut asemiaan Saddamin kansainvälisellä lentokentällä ja ensimmäinen liittouman sotilaskone laskeutui kentälle illalla.

Ensimmäinen amerikkalainen sotilaslentokone on laskeutunut Bagdadin lentokentälle sunnuntai-iltana. Asiasta kertoivat amerikkalaiset sotilaslähteet.

Bagdadin ympärille on päivän kuluessa ryhmittäytynyt lisää amerikkalaisia joukkoja. Amerikkalaiset kertoivat saavansa Bagdadin saarrostusrenkaan umpeen vielä tämän päivän kuluessa. Amerikkalaisjoukkojen kerrottiin tehneen myös tiedusteluhyökkäyksiä.

Bagdadin itä- ja lounaisosissa on kuultu rajua tykistö- ja kranaatinheitintulta. Silminnäkijöiden mukaan tulitus on kovempaa kuin koskaan sodan aikana.

Yhdysvaltain joukot ottivat aiemmin hallintaansa kaksi Bagdadista ulos johtavaa päätietä. Asiasta kertoivat Yhdysvaltain sotilaslähteet. Irakin televisio kertoi sunnuntaiaamuna, että Bagdadiin ja sieltä pois suuntautuva liikenne asetetaan matkustuskieltoon 12 tunniksi öisin. Kielto on voimassa toistaiseksi.

Tuhannet bagdadilaiset pyrkivät pois kaupungista, jossa lämpötila oli kohonnut 35 asteeseen. Liittouma pudotti Bagdadiin 200 000 lentolehtistä, joissa asukkaita kehotettiin pysymään kotona.

Taistelut Saddamin kansainvälisen lentokentän jatkuvat. Irakin tiedotusministeriön mukaan Irakin joukot ovat vaurioittaneet tai tuhonneet 16 Yhdysvaltain tankkia lentokentän lähistöllä viime yön aikana.

Irakin tiedotusministerin Mohammed Saeed al-Sahafin mukaan taisteluissa oli kuollut viitisenkymmentä Yhdysvaltain sotilasta ja vakuutti tasavaltalaiskaartilaisten "kiristävän otetta" lentokentän ympärillä.

Yhdysvaltain sodanjohto kiistää tiedot ja kertoo irakilaisten menettäneen ainakin 2 000 miestä Bagdadin taisteluissa. Lisäksi Yhdysvaltain joukot ovat vahvistaneet lentokentän miehitystä ja pioneeriyksiköt ovat aloittaneet kentän kunnostamisen. - Tällä hetkellä Yhdysvaltain joukot hallitsevat 95 prosenttia kentästä ja alueelle on noin 7 000 amerikkalaissotilasta, kertovat Yhdysvaltain sotilaslähteet.

USA pommitti omia

Kahdeksantoista kurdia ja neljä amerikkalaista sotilasta kuoli Pohjois-Irakissa, kun amerikkalaiskone tulitti heidän autosaattuettaan. Lisäksi yli 40 ihmistä haavoittui, heidän joukossaan kurdien KDP-puolueen johtajan Massoud Barzanin 33-vuotias veli Wajeeh Barzani.

Kurdilähteiden mukaan saattueen lähellä oli irakilaistulitusta ja amerikkalaiset erikoisjoukot pyysivät ilmatukea. Kaksi konetta pommitti kuitenkin erehdyksessä omia.

Yhdysvaltain sodanjohto on myöntänyt, että liittoutuman ilmavoimat ovat saattaneet pommittaa saattuetta Mosulin lähellä. Tutkimukset asiassa on käynnistetty.

Brittitankit tunkeutuivat uudelleen Basraan


Brittijoukot käynnistivät iltapäivällä uuden rynnäkön Basran kaupunkia vastaan, brittiarmeijan lähteet kertoivat.

Hyökkäykseen lähdettiin etelästä kohti vanhaa kaupunkia. Aiemmin päivällä tankit tunkeutuivat lännestä Basran keskustaan.

Brittiarmeijan mukaan sen joukot ovat vanhan kaupungin porteilla ja aikovat myös pysyä siellä. Mukana hyökkäyksessä on uutistoimisto DPA:n mukaan satoja tankkeja ja panssaroituja ajoneuvoja sekä tuhansia miehiä "Desert Rats" -prikaatista. Joukot ovat brittiarmeijan mukaan kohdanneet vastarintapesäkkeitä.

Brittiarmeijan tiedottaja Bob Lockwood sanoi tänään uskovansa, ettei Kemikaali-Alina tunnettu ja kurdien kaasuttajaksi epäilty kenraali Ali Hassan al-Majjid ole enää hengissä. Hänen Basran lähellä sijaitseva asuntonsa kärsi eilen vaurioita pommituksissa. Brittisotilaat löysivät sunnuntaina raunioista hänen henkivartijansa ruumiin. Irakin viranomaiset kuitenkin kiistävät kenraalin kuoleman.

Liittoutuman joukot ovat piirittäneet Etelä-Irakissa sijaitsevaa Basran kaupunkia parisen viikkoa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Kymmenen uutiset 06.04.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.