Mainos

USA riitelee Naton kanssa Afganistanin lisäjoukoista

Yhdysvallat haluaa lisää joukkoja Afganistaniin, mutta se ei aio lähettää maahan enää omia sotilaitaan. Afganistanissa on 50 000 ulkomaista sotilasta, joista 29 000 on Yhdysvalloista.

Yhdysvallat aikoo painostaa Euroopan Nato-maita lähettämään lisää joukkoja Afganistanin väkivaltaisiin eteläosiin.

Vaatimus liittyy Kanadan kaipaamiin lisäjoukkoihin, mutta Yhdysvallat ei aio lähettää maahan enää yhtään lisää omia sotilaitaan.

Tilanne kärjistyi, kun Kanadan pääministeri Stephen Harper uhkasi vetää maan 2500 sotilaan joukot pois ensi vuoden alusta, ellei Nato lähetä paikalle vahvistuksia.

Nato ilmoitti eilen jakavansa Kanadan näkemyksen mutta kiisti syytteet, joiden mukaan liittolaiset haluaisivat luistaa vastuustaan.

Afganistanin taliban-hallinto kukistettiin Yhdysvaltojen suurhyökkäyksessä 2001, mutta islamistimilitantit al-Qaida-liittolaisineen ovat palanneet voimalla viimeisten kahden vuoden aikana hidastaen maan talouskasvua ja jälleenrakennusta.

Yhdysvaltojen puolustusviranomaiset ovat säännöllisin väliajoin valittaneet eurooppalaisten liittolaisten haluttomuutta lähettää Afganistaniin lisää joukkoja ja kalustoa.

Afganistanissa on 50 000 ulkomaista sotilasta, joista 29 000 on Yhdysvalloista. Maa ilmoitti aiemmin tässä kuussa lähettävänsä operaatioon vielä reilut kolmetuhatta sotilasta.

Suomella on Afganistanissa noin sata rauhanturvaajaa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.