USA pyytää hätäapua EU:lta ja Natolta

Ruotsalaiset kertovat kuitenkin, että Yhdysvalloilla on vaikeuksia avun vastaanottamisessa.

Yhdysvallat on pyytänyt virallisesti hätäapua Euroopan unionilta ja sotilasliitto Natolta.

EU-komissiolta hirmumyrskyn tuhoalueelle toivotaan puolta miljoonaa ruoka-annosta, huopia, ensiapupakkauksia ja vedenkuljetukseen soveltuvia säiliöautoja. Natolta puolestaan on pyydetty elintarvikkeita.

EU-komissio kertoi varautuneensa avunpyyntöön.

- Olisimme mielellämme toimineet aiemmin, jos avunpyyntö olisi tullut aiemmin, tiedottaja Barbara Helfferich sanoo.

Aputarjouksia on tulvinut Yhdysvaltoihin eri puolilta maailmaa. Kuwait tarjosi sunnuntaina 400 miljoonan euron edestä öljytuotteita käytettäväksi tuhoalueella. Päivää aiemmin Qatarin emiiri ilmoitti sadan miljoonan dollarin lahjoituksesta Katrina-myrskyn uhrien auttamiseen.

USA ei pysty ottamaan vastaan Ruotsin apulähetystä

Ruotsin ensimmäinen avustuslento Yhdysvaltoihin ei päässyt tänään lähtemään kohti Meksikonlahden tuhoaluetta. Yhdysvallat ilmoitti juuri ennen rahtikoneen lähtöä, ettei apua voida ottaa vastaan logistiikkaongelmien vuoksi.

Avustustarvikkeilla lastattu Hercules-rahtikone oli lähtövalmiina, kun Ruotsin pelastusvirasto sai ulkoministeriön kautta amerikkalaisviranomaisten viestin, ettei maalla ole valmiuksia ottaa vastaan lähetystä.

Pelastusviraston kansainvälisen osaston johtaja Kjell Larsson on hieman ällistynyt Yhdysvaltain vastauksesta.

- Uskoakseni he eivät halua joutua tilanteeseen, jossa he eivät kykene käsittelemään avustuslähetyksiä. Jos me lähetämme apua, lähettävät kaikki muutkin. Tiedän, että Euroopassa monet muutkin odottavat vain lähtölupaa. Jos juuttuisimme lentokentälle useiksi päiviksi, heitä (amerikkalaisia) arvosteltaisiin siitä, etteivät he pysty kuljettamaan apua eteenpäin, Larsson arvioi.

Larssonin tietämän mukaan yksikään avustuslento ei ole vielä saanut lupaa laskeutua Yhdysvaltoihin.

- Mutta amerikkalaiset ystävämme ovat sanoneet, että apu on tervetullutta ja että he tarvitsevat sitä. He ovat pyytäneet meitä odottamaan ja pitämään lähtövalmiutta yllä. Ja sitähän meillä on, me voimme lähteä hyvinkin lyhyellä varoitusajalla, hän huomautti.

(MTV3-STT-Reuters-TT-DPA)

(Kymmenen uutiset 04.09.2005)

Lue myös:

    Uusimmat