Mainos

USA puolusti ohjussuunnitelmaansa Venäjälle

Venäjä on uhannut vetäytyä INF-sopimuksesta, jos Yhdysvallat sijoittaa ohjustorjuntajärjestelmiä Itä-Eurooppaan.

Yhdysvallat pyrki jälleen tänään vakuuttamaan Venäjälle, ettei sen ohjussuunnitelma uhkaa Venäjän turvallisuusetuja. Venäjä on arvostellut ankarasti amerikkalaissuunnitelmaa sijoittaa maanalainen ohjussiilo Puolaan ja tutkajärjestelmä Tshekkiin.

- (Ohjuskilpi) on suunnattu pääasiallisesti Pohjois-Koreaa ja Irania vastaan, Yhdysvaltain presidentin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Stephen Hadley sanoi Moskovassa. Hän viittasi molempien maiden hankkeisiin kehittää ballistisia ohjuksia ja ydinasetta.

Hänestä Venäjän uhkaus vetäytyä keskipitkän matkan ohjuksia koskevasta INF-aseriisuntasopimuksesta ei ole "aiheellinen". Venäjä on väläyttänyt 1980-luvulla solmitun INF-sopimuksen romuttamista yhtenä vastavetona Yhdysvaltain ohjussuunnitelmiin.

Strategisten joukkojen komentaja Nikolai Solovtsov on sanonut myös, että Venäjä saattaisi suunnata ohjuksiaan amerikkalaisiin ohjuskohteisiin Itä-Euroopassa.

Hadleyn ja hänen venäläiskollegansa Igor Ivanovin sovittelevia puheenvuoroja seurasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin puhe, jossa hän näytti jälleen piikittelevän Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa.

- Olemme kohdanneet vaarallista kansainväliseen oikeuteen kohdistuvaa halveksuntaa, kunnianhimoa käyttää sotilaallista voimaa henkilökohtaisten etujen saavuttamiseksi, Putin sanoi puheessaan Isänmaan puolustajien päivän aattona.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.