USA painostanee Irakia, muttei välttämättä asevoimin

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin tiedottajan Ari Fleischerin mukaan kansainvälinen yhteisö vaikuttaisi olevan valmis tiukentamaan Irakin painostamiseksi tehtyjä YK:n päätöslauselmia ja niiden toimeenpanoa.

-Älkää kuitenkaan tulkitko tämän välttämättä tarkoittavan sotavoimien käyttöä, Fleischer lisäsi puhuessaan toimittajille tänään.

Fleischerin mukaan Bush on ollut puhelinyhteydessä niin YK:n pääsihteeriin Kofi Annaniin, Turkin presidenttiin Ahmet Necdet Sezeriin kuin EU:n puheenjohtajamaan Tanskan pääministeriin Anders Fogh Rasmusseniin asian tiimoilta.

Rasmussen vaati myös Irakin painostamista, jotta YK:n asetarkastajien sallittaisiin palata maahan. Hän kuitenkin muistutti, että mahdollisissa toimissa on noudatettava kansainvälistä oikeutta.

Tänään Bush tapasi myös Kanadan pääministerin Jean Chretienin. Kanada on korostanut YK:n ja asetarkastusten ensisijaisuutta Irakia painostettaessa.

New York Times -lehdessä kerrottiin, että Ranska valmistelee kaksivaiheista suunnitelmaa, joka saattaisi johtaa YK:n valtuutukseen sotilaallisen voiman käyttämisestä Irakia vastaan. Asiasta kertoi lehdelle presidentti Jacques Chirac. Chirac kertoi, että Ranskan suunnitelman mukaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma antaisi Irakille kolme viikkoa aikaa hyväksyä YK:n asetarkastajat ilman rajoituksia ja ennakkoehtoja. Jos Irak torjuisi asetarkastajat tai estäisi heitä tekemästä työtään, pitäisi turvallisuusneuvoston keskustella siitä, tulisiko voimaa käyttää.

Chirac ei sitoutunut lähettämään ranskalaisjoukkoja mahdolliseen taisteluun. Hän kuitenkin luonnehti Irakin presidenttiä Saddam Husseinia johtajaksi, joka on erityisen vaarallinen omalle kansalleen.

Ranska ja Japani epäilevinä

Chirac tähdensi, että Irakin presidentin syrjäyttäminen ilman YK:n turvallisuusneuvoston tukea johtaisi maailmanlaajuiseen kaaokseen.

Japanin hallituksen edustaja painotti, että Japanin mielestä tulisi pyrkiä YK:n asetarkastajien paluuseen Irakiin ennen ryhtymistä minkäänlaisiin sotatoimiin. Asiantuntijoiden mukaan Japani tuskin kuitenkaan esittäisi kovin voimakkaita vastalauseita, mikäli Yhdysvallat iskisi.

Turkki sen sijaan ilmoitti jo tehneensä kaikki tarpeelliset valmistelut mahdollisten sotatoimien varalle. Turkin ulkoministeri kuitenkin painotti Turkin toivovan ongelmiin diplomaattista ratkaisua.

Bushin on myöhemmin tänään määrä tavata Kanadan pääministeri Jean Chretien. Bushin odotetaan yrittävän taivutella epäilevästi sotatoimiin suhtautuva Chretien tukemaan suunnitelmaa Saddamin syrjäyttämisestä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat