Mainos

USA painostaa Venäjää: Luovuttakaa tietovuotaja-Snowden

Yhdysvallat kehottaa Venäjää luovuttamaan maan hallinnon verkkourkinnan paljastaneen Edward Snowdenin Yhdysvaltoihin.

Yhdysvallat uskoo Snowdenin olevan edelleen Moskovassa.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin torjuneet ehdotuksen sen nojalla, että he eivät voi luovuttaa Snowdenia, sillä tämä ei ole ylittänyt maan rajaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kommentoi, että valtioiden suhteiden kannalta on huolestuttavaa, etteivät Kiina ja Venäjä ole auttaneet Yhdysvaltoja pysäyttämään Snowdenin pakomatkaa.

Yhdysvallat mitätöinyt Snowdenin passin ja yrittää nyt kiivaasti etsiä hänet pidätystä varten. Yhdysvallat on myös ollut yhteydessä niihin maihin, joihin Snowden saattaa matkustaa.

Viranomaiset pitävät myös Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamaa jatkuvasti ajantasalla tapahtumien kulusta.

Yhdysvaltojen rinnalla myös länsimainen media on kilpajuossut Snowdenin jäljillä. Runsas kourallinen kansainvälisten tiedotusvälineiden toimittajia vietti viime yön samalla lentokentällä Moskovassa etsien Snowdenia. Yli kymmenkunta toimittajaa nousi myös Havannan-lennolle, jolla Snowdenin epäiltiin olevan.

Matkapuhelimet jääkaapissa

Snowdenin lähtö Hongkongista oli salamyhkäinen ja viimeiseen asti varovainen. Sitä alettiin suunnitella viime viikon tiistaina. Tavatessaan illallisella lakimiehensä Albert Hon Snowden pyysi kaikkia piilottamaan matkapuhelimet jääkaappiin, kertoo New York Times. Hän ei halunnut ottaa riskiä, että tapaamista salakuunneltaisiin.

Pizzan, paistetun kanan ja makkaroiden täyttämässä pöydässä Snowden neuvotteli Hon kanssa vaihtoehdoistaan. Ennen lähtöään hän pysyi piilossa.

- Hän ei mennyt ulos, vaan hän vietti kaikki päivänsä sisällä pienessä asunnossa, mutta hän sanoi, että se on ok, koska hänellä on tietokoneensa, Albert Ho sanoi New York Timesille.

Ho arvioi, että Snowdenin pahin pelko on tietokoneen menettäminen.

Lehtitietojen mukaan Snowden päätti lähteä Hongkongista, kun hänelle kävi selväksi, että Kiinan itsehallintoalue ei välttämättä puolustaisi häntä Yhdysvaltojen vaatimuksia vastaan. Hongkong kuitenkin tarjosi Snowdenille mahdollisuutta poistua vapaasti ja Ecuadorin tarjoaman pakolaispassin turvin hän nousi eilisaamuna Moskovan-lennolle.

Snowdenin uskotaan saapuneen Moskovaan Sheremetjevon lentokentälle, mutta tarkemman tiedon hänen olinpaikastaan voisivat vahvistaa vain Venäjän viranomaiset tai paljastussivusto Wikileaks, joka on ottanut tietovuotajan suojelukseensa.

Snowdenista ei kuitenkaan tiedetä olevan yhtään varmaa havaintoa kentällä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.