USA ostaa oman vankilan Guantanamon epäillyille

Yhdysvallat aikoo siirtää kymmeniä Guantanamon leirin vankeja Illinoisin osavaltioon. Siirtoa pidetään tärkeänä askeleena kohti kiistellyn leirin sulkemista.

Virkamieslähteet kertoivat tiistaina, että presidentti Barack Obama on määrännyt liittovaltion ostamaan illinoisilaisen Thomson Correctional Center -vankilan, joka on seissyt rahapulan takia liki tyhjillään valmistumisestaan lähtien kahdeksan vuotta.

Lehtitietojen mukaan Thomsoniin vietäisiin 35-90 vankia Guantanamossa vielä jäljellä olevista 210:stä. Heidät sijoitetaan todennäköisesti erilliselle osastolleen. Vankilaan sijoitetaan myös muita vankeja.

- Guantanamon sulkeminen on elintärkeää kansallisen turvallisuutemme kannalta. Se auttaa myös joukkojamme, sillä näin al-Qaidalta evätään tehokas rekrytointiväline, virkamieslähde selitti.

Thomsonin vankilassa on 1600 selliä, ja sitä ympäröi kaksi aitaa: ulompi nelimetrinen ja sisempi kolmimetrinen. Sisempi aita on sähköistetty.

Pääomaa seudulle ja Obamalle

Thomsonille vankien tulolla on suurta merkitystä. Vankilan arvioidaan tuovan mukanaan jopa 3000 työpaikkaa ja puolittavan piirikunnan työttömyysasteen. Seuraavien neljän vuoden aikana vankila voi tuottaa seudulle jopa miljardin dollarin tulot.

Myös Obamalle siirto on tärkeä. Presidentti kun lupasi jo viime tammikuussa sulkea Guantanamon leirin vuoden kuluessa, mutta hän on joutunut myöntämään, ettei tavoite toteudu. Hallinnon pyrkimyksenä on ollut siirtää noin puolet jäljellä olevista vangeista kolmansiin maihin, mutta halukkaat vastaanottajat ovat vähissä.

Toisaalta republikaanit ovat arvostelleet ankarasti Obaman aikeita tuoda vankeja Kuubassa olevasta tukikohdasta Yhdysvaltoihin. Heidän mielestään vankien saapuminen ja heidän syytteidensä käsittely siviilioikeuksissa on vakava turvallisuusriski.

Yhdysvalloissa on toistaiseksi voimassa laki, joka estää Guantanamon vankien siirron Yhdysvaltoihin, ellei heitä vastaan nosteta syytteitä. Kongressia hallitsevat demokraatit ovat kuitenkin valmiit kumoamaan sen, jos hallinto keksii hyväksyttävän suunnitelman vankien sijoittamiseksi.

(MTV3- STT - AFP - DPA)

Lue myös:

    Uusimmat