Mainos

USA odottaa Irakin täyttävän lupauksensa

Irakin kriisi lientyi tänään, kun Yhdysvallat ilmoitti, että Irak suostuu ehdoitta YK:n asetarkastusten jatkumiseen. Presidentti Bill Clinton teki kuitenkin selväksi, ettei sotilaallisen iskun uhka Irakiin ole kokonaan poistunut. Yhdysvallat haluaa ensin varmistaa, että Irak todella noudattaa lupauksiaan, Clinton sanoi.

-Irak on antanut periksi, mutta se ei riitä. Sen on nyt täytettävä antamansa lupaukset, Clinton sanoi toimittajille Valkoisessa talossa.
Yhdysvallat seuraa hänen mukaansa tilannetta ja on tarvittaessa valmis sotilaalliseen iskuun Irakia vastaan.
-Olemme yhä valmiit toimintaan, Clinton varoitti.

Clinton sanoi, että Irakin on annettava YK:n asetarkastajien työskennellä esteettä alueellaan, sen on luovutettava asetarkastusryhmälle Unscomille kaikki tarvittavat asiakirjat ja selvitettävä tarkastuksiin liittyvät vielä avoimet kysymykset. Clinton teki myös selväksi, ettei Yhdysvallat luota edelleenkään Irakin presidenttiin Saddam Husseiniin. Pitkän aikavälin ratkaisu Irakiin olisi uusi hallitus, joka noudattaa rauhanomaista politiikkaa, Clinton sanoi. Yhdysvallat aikoo tässä tarkoituksessa olla yhteistyössä Irakin opposition kanssa, Clinton sanoi.

Clintonin mukaan YK:n asetarkastajien työn jatkaminen voi olla positiivista, "kunhan se toimii". Puolustusministeri William Cohen ja presidentin turvallisuusasioiden neuvonantaja Samuel Berger vakuuttivat puolestaan, että Yhdysvallat seuraa tarkkaan Bagdadin seuraavia toimia. Yhdysvaltain sotilaallinen läsnäolo Persianlahdella jatkuu varoituksena Irakille, hän sanoi.

Irak ilmoitti jo eilen suostuvansa jatkamaan asetarkastuksia, mutta Yhdysvallat ei ollut aluksi tyytyväinen Irakin ilmoitukseen. Irak kertoi suostumuksestaan YK:n pääsihteerille Kofi Annanille lähetetyssä kirjeessä, jonka oli allekirjoittanut varapääministeri Tareq Aziz. Yhdysvaltain mukaan kirje sisälsi kuitenkin samoja ehtoja, jotka Irak oli jo aiemmin liittänyt tarkastusten jatkamiseen. Tänään Clinton sanoi, että Irak on sittemmin selvittänyt tarkemmin kirjeen sisältöä ja selitys tyydyttää Yhdysvaltoja.

Irakin käännös tuli viime hetkellä

Irakin täyskäännös tuli viime hetkellä, kun amerikkalaiset B-52-pommikoneet olivat jo matkalla kohti Irakia ja brittiläiset Tornado-hävittäjät Kuwaitissa olivat jo saaneet käskyn ryhtyä toimintaan. YK:n turvallisuusneuvosto ei kyennyt eilisiltana ottamaan yksimielistä kantaa Irakin kirjeeseen, vaan päätti kokoontua uudelleen tänä iltana.

Presidentti Clinton oli Irakin kriisin takia peruuttanut osallistumisensa Aasian ja Tyynenmeren maiden huippukokoukseen Malesiassa. Ulkoministeri Madeleine Albright puolestaan palasi ennenaikaisesti Malesiasta kotiin tänään. Myös Britannian pääministeri Tony Blair sanoi tänään, ettei Irakin kriisi ole vielä ohi, vaan Britannia seuraa Yhdysvaltain tavoin tilannetta ja on tarvittaessa valmis sotilaalliseen iskuun Irakia vastaan.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.