Mainos

USA: Obaman ja Putinin tapaaminen ehkä jäihin Snowdenin takia

Yhdysvallat sanoo olevansa erittäin pettynyt Venäjän päätökseen myöntää turvapaikka tietovuotaja Edward Snowdenille.

Valkoinen talo kertoi myös harkitsevansa, onko presidentti Barack Obaman ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin syyskuuksi suunniteltu huipputapaaminen enää hyödyllinen.

Presidenttien oli määrä tavata Pietarissa järjestettävän G20-maiden kokouksen alla. Amerikkalaiset senaattorit ovat jo aiemmin valmistelleet julkilausumaa, jossa vaaditaan kokouspaikan vaihtoa, jos USA myöntää turvapaikan Snowdenille.

Senaatista tuli taustatukea arvostelulle.

– Edward Snowden on karkulainen, jonka kuuluisi olla amerikkalaisessa oikeussalissa, ei vapaana miehenä nauttimassa turvapaikkaoikeutta Venäjällä, jyrisi senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Robert Menendez.

Venäläisen Russian Today -uutiskanavan mukaan välien kiristyminen voi vaikuttaa jopa amerikkalaisten osallistumiseen Venäjällä ensi vuonna järjestettäviin olympialaisiin.

Yli kuukauden moskovalaisella lentokentällä viettänyt Snowden sai tänään vuodeksi turvapaikan Venäjältä ja pääsi viimein lähtemään kentältä.

Venäjä vähätteli

Venäjä puolestaan vähätteli tapauksen merkitystä. Putinin ulkopoliittinen neuvonantaja Juri Ushakov sanoi tapauksen olevan niin vähäpätöinen, ettei sillä ole vaikutusta maiden suhteisiin.

– Presidenttimme on useaan otteeseen toivonut, ettei tämä vaikuttaisi suhteidemme laatuun, Ushakov sanoi.

Snowden itse kiitti Venäjää turvapaikasta.

Snowdenin olinpaikka salaisuus

– Kuluneen kahdeksan viikon aikana olemme nähneet, ettei Obaman hallinto kunnioita kansainvälistä eikä kansallista lainsäädäntöä, mutta lopulta laki on voittamassa, hän sanoi paljastussivusto Wikileaksin julkistamassa lausunnossa.

Snowden onnistui livahtamaan taksilla Sheremetjevon lentokentältä ilman että häntä sitkeästi jäljittäneet toimittajat pääsivät todistamaan tapahtumaa.

Hänen asianajajansa Anatoli Kutsherena näytti tv-haastattelussa kopiota asiakirjasta, jonka mukaan Snowdenille oli myönnetty väliaikainen, vuoden mittainen turvapaikka 31. heinäkuuta lukien. Miehen olinpaikkaa hän ei kertonut.

– Hän on planeetan etsityin mies. En voi kertoa teille, minne hän on menossa.

Kutsherena sanoi kuitenkin, ettei Snowden aio hakeutua minkään maan Moskovan-lähetystöön, vaikka muutama Latinalaisen Amerikan maa onkin tarjonnut hänelle turvapaikkaa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.