USA normalisoi kauppasuhteet Kiinaan

Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt kauppasuhteet Kiinaan. Kiinan kauppakumppanin asemaa koskevan lakiesityksen puolesta puolesta äänesti lopulta 237 edustainhuoneen jäsentä. Läpimenoon tarvittiin 218 ääntä.

Kiinan ja USA:n liput


Äänestystulos varmistaa sen, että Yhdysvaltain kongressi myöntää Kiinalle vihdoin pysyvän ja normaalin kauppakumppanin aseman. Viimeisten 20 vuoden ajan kongressi on äänestänyt vuosittain siitä, annetaanko Kiinalle samat edut kuin muille Yhdysvaltain kauppakumppaneille.

Tärkein äänestys aikoihin

Kiinan kauppalain hyväksyminen on ollut yksi presidentti Clintonin päätavoitteista ja hän on tehnyt rankasti töitä lain läpimenon puolesta. Kauppalakiäänestystä onkin pidetty tärkeimpänä äänestyksenä kongressissa sitten Clintonin valtakunnanoikeusäänestysten. Kauppalaki takaa kiinalaisille pysyvästi samat tariffit ja muut kauppaedut kuin muillekin Yhdysvaltain kauppakumppaneille. Vastalahjaksi Yhdysvallat saa laajan pääsyn Kiinan markkinoille sekä alemmat tullit.

Lain puoltajat ovat sanoneet, että Yhdysvallat jää avautuvien Kiina-markkinoiden ulkopuolle, kun Kiina liittyy Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Ilman kauppasopua Yhdysvallat ei saa samoja tullihyötyjä ja muita etuja kuin muut WTO-maat. Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppavaje on ollut huikea. Kiina tuo Yhdysvaltoihin tuotteita lähes 82 miljardilla dollarilla, Yhdysvaltain vienti Kiinaan on arvoltaan vain 13 miljardia dollaria.

Pysyviä kauppasuhteita on vastustanut pääasiassa amerikkalainen järjestäytynyt työvoima, sillä työpaikkojen pelätään karkaavan halvan työvoiman Kiinaan. Kauppasopua vastustavat myös ihmisoikeustilanteesta huolissaan olevat järjestöt. Lakiin sisältyykin Kiinan ihmisoikeuksia vahtiva erillinen komitea.

Kiina tyytyväinen

Kiina kehui tänään Yhdysvaltain kongressin päätöstä normalisoida pysyvästi maiden väliset kauppasuhteet. Hallituksen edustaja ylisti edustajainhuoneen päätöstä "viisaaksi". Kiinalaiset eivät kuitenkaan sulata päätökseen liitettyä aikomusta perustaa komissio, joka seuraa ihmisoikeustilanteen kehittymistä Kiinassa. Hallituksen edustaja kuvasi ajatusta perinteisen kiinalaisesti "yritykseksi puuttua ihmisoikeuksien tekosyyllä Kiinan sisäisiin asioihin".
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat