Mainos

USA näpäyttää rangaistustulleilla EU-elintarvikkeita

Suomen kaura ei ollut niiden tuotteiden joukossa, joille Yhdysvallat asetti rangaistustulleja EU:n hormonilihalle asettaman tuontikiellon takia. Tieto ehti tuoreeltaan eilisiltana EU:n maatalousministerien kokoukseen Brysseliin.

Kauran jääminen sanktioiden ulkopuolelle sai maatalousministeri Kalevi Hemilän säteilemään tyytyväisyydestä.
-Päivän paras uutinen, Hemilä kommentoi.

Yhdysvallat ilmoitti eilen asettavansa sadan prosentin rangaistustullin useille EU-tuotteille, koska unioni ei hyväksy markkinoilleen amerikkalaista hormonivalmisteista naudanlihaa. USA:n alkuperäinen rangaistusvaatimus oli 200 miljoonaa dollaria, mutta Maailman kauppajärjestö päätti lopulta 116,8 miljoonan dollarin vastineista vuosittain menetetyistä vientituloista.

Sanktioita kaavailtiin myös suomalaiselle kauralle. Hemilä korostaa, että Yhdysvaltoihin ja Kanadaan menevä kaura muodostaa noin kolmasosan Suomen kaurantuotannosta. Pohjois-Amerikka on ainoa iso kauran markkina-alue Suomen ulkopuolella. Hemilän mukaan Suomi vie kauraa Pohjois-Amerikkaan vuosittain noin 120 miljoonan arvosta.
-Tuotamme aika paljon omaa kulutustamme enemmän. Jos markkina-alue ei olisi käytettävissä, se aiheuttaisi todella suuria ongelmia, hän sanoi.

Yhdysvaltain rangaistustullit koskevat mm. naudan- ja sianlihaa, hedelmämehuja, roquefort-juustoa, hanhenmaksapateeta, tryffeleitä, vadelmahilloa ja paahtoleipää. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan tullit astuvat voimaan 29. heinäkuuta. EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler pahoitteli rangaistustulleja, muttei kiistänyt Yhdysvaltain oikeutta niiden asettamiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.