"USA:n ydinasesäilytyksessä ongelmia Euroopassa"

Yhdysvaltain ilmavoimien selvityksen mukaan Eurooppaan sijoitettujen ydinaseiden säilyttämisessä on puutteita. Salaisen selvityksen mainitsemista puutteista kertoo Amerikkalaisten tiedemiesten liitto FAS.

Amerikkalaisten tiedemiesten liitto vaatii, että ilmavoimien salaiseksi laaditusta selvityksestä annetaan tietoja.

Liitto sanoo, että Yhdysvallat harkitsee ydinaseiden vetämistä pois yhdestä paikasta Euroopassa turvallisuuspuutteiden vuoksi. Loput ehkä sijoitettaisiin harvempiin paikkoihin.

Ydinaseet on liiton tietojen mukaan sijoitettu useimmiten Yhdysvaltain tukikohtien maanalaisiin säilöihin Belgiassa, Saksassa, Hollannissa, Italiassa, Turkissa ja Britanniassa. Määrät ja sijoituspaikat ovat salaisia, mutta liitto arvioi Yhdysvalloilla olevan 200-350 ydinasetta Euroopassa.

Turvallisuuspuutteet liittyvät rakennuksiin, aitoihin, valaistukseen ja turvallisuusjärjestelmiin. Eräässä paikassa oli ydinaseita vartioimassa varusmiehiä, jotka olivat olleet palveluksessa vasta yhdeksän kuukautta.

Yhdysvaltain Euroopassa olevat ydinaseet ovat Yhdysvaltain valvonnassa rauhan aikana, mutta sodan aikana ne voidaan Yhdysvaltain luvalla siirtää kansallisten ilmavoimien käyttöön, liitto kirjoitti nettisivullaan.

Selvitys Yhdysvaltain ydinaseiden säilyttämisestä tehtiin, kun ilmavoimien kone oli kuljettanut kuutta ydinkärkeä Yhdysvaltain yllä kenenkään tietämättä viime elokuussa. Lisäksi ydinpommien osia oli lähetetty erehdyksessä Taiwaniin. Selvityksen valmistumisen jälkeen on erotettu kaksi ilmavoimien johtajaa.

(MTV3-STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat