Mainos

USA:n varapresidentti moitti Tukholmassa kaasuputkihanketta – "Euroopan kannalta huono juttu"

Yhdysvaltain varapresidentin Joe Bidenin mukaan Venäjältä Eurooppaan suunnitellun Nord Stream 2 -kaasuputken rakentaminen olisi Euroopan kannalta huono juttu. Biden puhui putkihankkeesta torstaina vieraillessaan Tukholmassa. 

Biden painotti, että minkään maan ei pitäisi voida käyttää energialähteitä painostukseen. Juuri nyt Euroopan ei hänen mukaansa kannata joutua entistä riippuvammaksi Venäjästä. 

– Merkittävä riippuvuus Venäjästä horjuttaisi Ukrainaa. Eurooppa tarvitsee monia kaasulähteitä, Biden korosti. 

Vuonna 2014 EU-maiden energiasta yli puolet oli tuontitavaraa. Kaasusta kolmasosa tuli Venäjältä, ja uudet itäisen Euroopan EU:n jäsenmaat ovat energian suhteen lähes täysin riippuvaisia Venäjästä.  

Nord Stream 2 -putki kaksinkertaistaisi jo olemassa olevan Nord Stream -kaasuputken kapasiteetin. Hanke on herättänyt huolta Euroopan liiallisesta riippuvuudesta venäläisestä kaasusta.

Painotti alueiden loukkaamattomuutta

Biden muistutti, että sotilasliitto Natolla ja sen kumppanimaa Ruotsilla on samanlainen näkemys jakamattomasta, turvallisesta ja rauhanomaisesta Euroopasta.

– Kukaan ei voi ymmärtää väärin, ei herra Putin eikä kukaan muu, että tämä on loukkaamatonta aluetta. Ja piste, hän sanoi. 

Biden ei halunnut antaa kuvaa, jonka mukaan Ruotsin pitäisi liittyä Natoon. Päätöksen siitä tekee hänen mukaansa Ruotsi itse. Sen sijaan Biden huomautti Naton ryhtyneen merkittäviin toimiin Itämeren alueella.

Näistä hän mainitsi muun muassa 5000 hengen mekanisoidun divisioonan Puolassa ja samanlaiset panostukset Virossa, Latviassa ja Liettuassa.  

– Meidän mielestämme rajat ovat koskemattomia, Biden sanoi. 

Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin mukaan Ruotsilla ja Yhdysvalloilla on sama näkemys Euroopan ja lähialueiden turvallisuudesta.

Sen sijaan hän sanoi, ettei Ruotsi koe Venäjää suoranaiseksi uhaksi. Tätä ennen Löfven oli todennut, että Ruotsin ja Yhdysvaltain suhteet ovat paremmat kuin koskaan.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.