Mainos

USA:n vaatefirmat solmivat työaikasopimuksen

Yhdysvalloissa kenkä- ja vaateteollisuus on ottanut merkittävän askeleen lapsityövoiman käytön rajoittamiseksi. Kymmenkunta suurta amerikkalaisyhtiötä vaatii vastedes alihankkijoiltaan, että ne eivät palkkaa alle 15-vuotiaita työntekijöitä.

Amerikkalaisten "hikipuodeiksi" haukkumia, työvoiman häikäilemättömään hyväksikäyttöön perustuvia yrityksiä tahdotaan nyt tukistaa toden teolla. Kymmenkunta isoa yhdysvaltalaista kenkä- ja vaatevalmistajaa on sitoutunut teettämään tuotteensa todistettavasti inhimillisissä oloissa.

Presidentillisen siunaukseen saaneeseen sopimukseen ovat nimensä tuikanneet muun muassa Niken ja Reebokin edustajat. Valkoisen talon isäntä toivoo sopimuksen lisäävän kuluttajien luottamusta ostamiinsa artikkeleihin.

Korkean yritysmoraalin esitaistelijat kieltävät tehtaitaan ja alihankkijoitaan palkkaamasta töihin alle 15-vuotiaita. Poikkeuksen tekevät maat, joissa laki sallii 14-vuotiaiden työnteon.

Lisäksi alihankkijoiden on maksettava työntekijöilleen vähintään minimipalkka, eikä säännöllinen viikkotyöaika saa ylittää 48 tuntia. Työntekijöillä on myös oikeus ainakin yhteen vapaapäivään viikossa. Riippumattomien tarkkailijoiden on määrä valvoa ehtojen toteutumista.

Sopimuksen kätilöt suitsuttavat lastaan historialliseksi saavutukseksi. Kriitikot taas katsovat, että sopimus ainoastaan pyhittää jo nykyisin käytössä olevat keinot, joilla hikipuoteja ei ole saatu pyyhkäistyä pois maailmankartalta.
(MTV3/Pekka Karppinen)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.