Mainos

USA:n vaalit: Tilanne kiristyy lopussa

Kuva: EPA

Demokraattisen puolueen ehdokas Barack Obama on mielipidetiedusteluiden mukaan vakuuttavasti matkalla Yhdysvaltain presidentiksi. Tuoreimpien kyselyiden keskiarvo osoittaa Obaman etumatkan republikaanien John McCainiin olevan 6-7 prosenttiyksikköä. Vaalit pidetään jo ensi tiistaina, mutta asiantuntijat varoittavat silti julistamasta Obamaa varmaksi voittajaksi.

- Kun presidenttikilpailussa ei ole mukana istuvaa presidenttiä, erot tasoittuvat vaalipäivän lähetessä, muistuttaa CNN-tv-yhtiön gallup-tutkija Alan Silverleib. -Aina kun äänestäjien enemmistö näyttää tehneen ratkaisunsa, he alkavatkin epäillä valintaansa. Tästä ja maan vahvasta poliittisesta kahtiajaosta johtuen on luultavaa, että tilanne kiristyy, Silverleib ennustaa.

Kovia kirejä, mutta silti tappioita

Neljä vuotta sitten George W.Bushin ja John Kerryn välinen vaali päättyi jokseenkin samoin kuin mielipidetutkimukset ennustivat viikkoa ennen vaaleja. Sen sijaan vuonna 2000 tilanne muuttui dramaattisesti viimeisellä viikolla. Vielä muutama päivä ennen vaaleja gallupit näyttivät Bushin johtavan viidellä prosenttiyksiköllä, mutta lopulta hänen vastaehdokkaansa Al Gore keräsi enemmän ääniä. Bush valittiin silti presidentiksi, koska amerikkalaisessa enemmistövaalitavassa valitsijamiesten määrä ratkaisee ja heitä Bush sai voittamistaan osavaltiosta viisi enemmän kuin Gore. Nykyaikaisen mielipidemittauksen aikakautena on nähty myös kaksi muuta kovaa loppukiriä: Vuonna 1968 Hubert Humphrey ja vuonna 1976 Gerald Ford nousivat lopussa, mutta hävisivät silti vaalit niukasti.

John McCainin täytyy siis kyetä kaikkien aikojen kiriin ja vaalitavan vuoksi nostaa kannatustaan nimenomaan oikeissa osavaltioissa. Haaste on valtava.

(MTV3-CNN)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.