Mainos

USA:n vaalikiista voi venyä kuukausia

Kiista Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajasta saattaa venyä jopa ensi kevääseen, jos asia katsotaan katkeraan loppuun saakka korkeimmassa oikeudessa. Tätä ei kuitenkaan kukaan toivo.

Kulisseissa käydään nyt kauppaa siitä, millä ehdoin toinen luopuu kisasta. Tapaus heittää joka tapauksessa varjon virkaan astuvan presidentin päälle. -Käytännössä tämä merkitsee sitä, että oikeusistuimella riittää töitä ja asianajajat saavat rahaa. Kallein vaalikampanja saa vähintään yhtä kalliin jälkikampanjan, totesi professori Markku Henriksson Renvall-instituutista MTV3:n Yhdeksän uutisissa.

Kauhuskenaario on se, että toinen ehdokkaista astuu ensin virkaan tammikuussa ja sitten maalis-huhtikuussa tulee korkeimman oikeuden päätös, joka kumoaa kaiken. Mutta näin pitkälle tuskin mennään. -Demokraattien ja republikaanien vahvat miehet käyvät neuvotteluja kulissien takana koko ajan, missä vaiheessa kummankin kannattaa luopua ja mitä sitten sen korvaukseksi saadaan, sanoi Henriksson.

Uudelta presidentiltä kiristetään nyt tukea toisen osapuolen lakialoitteille ja muita poliittisia lupauksia. Näin ollen uusi presidentti ei pysty tekemään mitään radikaaleja muutoksia. Hän kantaa kiistan jälkiä mukanaan koko virkakauden. -Näistä valintaepäselvyyksistä saattaa jäädä varjo tai pilvi uuden presidentin päälle, noin niin kuin kansan silmissä, Henriksson pohti.

Myös Yhdysvaltain arvovalta on kärsinyt ikävän kolauksen. Kansainvälisissä kokouksissa uusi presidentti saanee kuulla vielä monta hauskaa vaalivitsiä.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.