Mainos

USA:n vaaleista nostetta keskiviikkopörssiin

Yhdysvaltain vaalitulos vahvisti pörssikursseja muun Euroopan tapaan myös Helsingissä tänään. Myönteistä markkinatunnelmaa loi osaltaan Venäjän presidentin Boris Jeltsinin sydänleikkauksen onnistuminen. Myös New Yorkin pörssissä kurssit lähtivät selvään nousuun kaupankäynnin alettua loppuiltapäivästä Suomen aikaa.

Euroopan korko- ja osakemarkkinat ottivat tyytyväisinä vastaan Yhdysvaltain vaalituloksen, joka säilytti Washingtonin valtakuvion ennallaan eli antoi demokraattien Bill Clintonille jatkoajan presidentin virassa ja piti republikaanit enemmistöasemassa kongressissa.

Asiantuntijat katsovat tämän valtakuvion takaavan parhaiten esimerkiksi sen, että Yhdysvaltain budjettitalous pysyy kurissa. Tämä on taas tärkeää erityisesti siksi, että korkoihin ei aiheudu nousupaineita.

Nokiaa vaihtui eniten Helsingin pörssin keskimääräistä kurssikehitystä kuvaava Hex-yleisindeksi mittasi päivän nousuksi 0,4 prosenttia. Indeksi kävi ylimmillään vajaan prosentin verran plussan puolella, mutta nousu hiipui loppuiltapäivästä sijoittajien alkaessa kotiuttaa voittoja. Osakkeita vaihtui jälkipörssi ykkönen mukaan lukien 520 miljoonalla markalla.

Nokian osuus vaihdosta oli suurin eli noin 212 miljoonaa markkaa. Yhtiön A-osake päätyi 215,60 markkaan, jossa on nousua 2,60 markkaa tiistaista. Ylimmillään kurssi kävi 217,50 markassa. Pohjola oli vaihtokakkonen 49 miljoonalla markalla. Vaihdetuimpien listan kolmonen oli Valmet lähes 24 miljoonalla markalla.

Pankkiosakkeet laskuun

Meritan ja OKO:n osakkeet kääntyivät tiistaisen nousun jälkeen laskuun. Meritan A-osake päätyi 13,80 markkaan, jossa on laskua 20 penniä. Kurssi kävi päivän aikana ylimmillään 14,30 markassa. OKO:n A-osake kävi jälleen uudessa huippuluvussaan 60 markassa, mutta päätyi 57 markkaan, jossa on laskua yksi markka edellispäivästä. Merita julkistaa tammi-syyskuun tuloslukunsa torstaina.

Metsä-Serla ilmoitti myyvänsä kemianteollisuutensa ruotsalaiselle sijoitusyhtiölle Industri Kapitalille. Kauppahinta on reilu miljardi markkaa. Kauppa ei suuremmin vaikuttanut Metsä-Serlan osakekursseihin. B-osake päätyi 30,50 markkaan, kun loppukurssi tiistaina oli 30 markkaa.

Metsäosakkeiden indeksi heikkeni 0,4 prosenttia. Sitä pudotti UPM-Kymmenen osakkeen 60 pennin lasku 87,80 markkaan.

Tieto-konserni kaksinkertaisti tuloksensa tammi-syyskuussa viime vuodesta. Tulos ennen satunnaiseriä oli lähes 134 miljoonaa markkaa, kun se vuosi sitten oli reilut 65 miljoonaa markkaa. Tulos oli hieman analyytikko-odotuksia parempi. Hyvä tuloskehitys nosti TT-Tiedon osakkeen 326 markkaan eli kuusi markkaa tiistaita ylemmäksi. Yhtiön vaihto jäi vähäiseksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.