Mainos

USA:n vaaleilla historiallista nostetta

Yhdysvaltain tutkimuksen professori Markku Henriksson, Renvall-instituutti, Helsingin yliopisto

Yhdysvaltain presidentinvaaleja seurataan poikkeuksellisen suurella mielenkiinnolla niin itse Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa. Pääkaupungissa Washingtonissa tapahtumia seuraava kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalo kuvaa tunnelmaa historialliseksi.

- Täällä kaikki ovat erittäin jännittyneitä. En ole koskaan kokenut niin suurta kiinnostusta ja innostusta vaaleihin kuin mitä tällä hetkellä on, Sinisalo kertoo.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet professori Markku Henriksson ja tutkija Charly Salonius-Pasternak näkevät vaalien nosteen takana monia eri tekijöitä.

- Yksi on se, että on epäsuosittu presidentti, toinen on se, että on musta mies ehdokkaana. Lisäksi tässä on myös sitä, että silloin tällöin Yhdysvaltain historiassa tulee sellaisia mahdollisuuksia, että koko astelma tai paradigma jonka mukaan mennään voidaan muuttaa. Samalla tavalla kuin Franklin D. Roosevelt tai John Kennedy valittiin, tässä on samanlainen mahdollisuus syvempään muutokseen, Henriksson luettelee.

Salonius-Pasternakin mukaan vaaleissa nähdään lisäksi mahdollisuus iskeä viimeinen naula Reaganin aikakauden arkkuun. Näin siis mikäli Barack Obama voittaa vaalit.

Vaaleissa on silmiinpistävää myös nuorten äänestäjien innokkuus. Sinisalo selittää Obama-ilmiöllä.

- Obaman vaalityö on ollut loistokasta. Hän on käyttänyt vaalityössään internetiä erinomaisesta hyväksi. Ensikertalaisista suuri osa onkin Obaman takana, Sinisalo kertoo.

Henriksson myöntää sukupolviasetelman vetovoiman vaaleille.

- McCain on yli seitsemänkymppinen. Hän on vanhin presidenttiehdokas koskaan ja Obama taas on sieltä nuoremmasta päästä. Totta kai sillä on merkitystä, Henriksson arvioi.

Lisäksi Henriksson puntaroi rotukysymyksen vaikutusta varsinaiseen äänestystulokseen.

- Rotukysymys ei välttämättä ole hirveästi näkynyt vielä, ja se näkyykin ehkä vasta lopputuloksesssa. Gallupeissa ja vastaavissa on vaikea kenenkään yhdysvaltalaisen mennä sanomaan, että tällä on suurta merkitystä, mutta kyllä sillä ihonvärillä ihan varmasti on, Henriksson vakuuttaa.

Yhdysvaltain tulevan presidentin kädet ovat tiettyjen talouden lainalaisuuksien suhteen hyvin sidotut. Salonius-Pasternak pitää järjestelmän muuttamista kuitenkin täysin mahdollisena.

- On koko järjestelmän aliarvioimista väittää, että ei saataisi suht suuria muutoksia siihen minkälaisten lakien alle pankit asetetaan -etenkin jos Barack Obamasta leivotaan presidentti. Hänellä on paremmat mahdollisuudet, koska demokraattipuolue tulee hallitsemaan myös senaattia ja edustajainhuonetta, Salonius-Pasternak perustelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.