Mainos

USA:n uusi Irak-luonnos ei sisällä yllätyksiä

Yhdysvallat on saanut valmiiksi uuden Irak-päätöslauselmaluonnoksen. Uutistoimisto Reutersin mukaan väliaikaishallinto tekee joulukuun puoleen väliin mennessä suunnitelman vallansiirrosta Irakilaisille.

Yhdysvallat esitteli YK:n turvallisuusneuvostossa uuden Irak-päätöslauselmaluonnoksen eilisiltana. Uutistoimisto Reutersin mukaan väliaikaishallinto tekee joulukuun 15. päivään mennessä suunnitelman vallansiirrosta Irakilaisille. Päätöslauselman luonnoksesta ei selviä, millä aikataululla vallansiirto tapahtuu.

USA:n kaavailujen mukaan YK:n tehtävät alueella lisääntyvät. Maailmanjärjestölle ei kuitenkaan anneta keskeistä roolia perustuslain laatimisessa ja vaalien järjestämisessä. USA:n suunnitelmassa sen asevoimat vastaisivat myös rauhanturvajoukkojen johtamisesta.

USA on tehnyt YK:n turvallisuusneuvostolle elokuun jälkeen kolme ehdotusta Irakin hallinnon järjestämisestä. Edellisten esitysten perusteella turvallisuusneuvosto ei päässyt asiasta yksimielisyyteen. Suurimmat kiistat aiemmissa luonnoksissa ovat liittyneet vallansiirron aikatauluun ja YK:n rooliin väliaikaishallinnossa.

Irak-luonnos saa varovaisen myönteisen vastaanoton OIC:ltä


Islamilaisten maiden järjestön OIC:n ulkoministerit ottivat varovaisen myönteisesti vastaan Yhdysvaltain esittelemän uuden päätöslauselmaluonnoksen Irakista. He painottivat kuitenkin, että YK:lle tulisi antaa ratkaiseva rooli.

Malesian ulkoministeri Syed Hamid Albar piti tärkeänä sitä, että luonnoksessa on päivämäärä, johon mennessä Irakin väliaikaishallinto tekee suunnitelman vallansiirrosta Irakille.

Väliaikaishallinnon on luonnoksen mukaan ilmoitettava 15. joulukuuta mennessä, milloin Irakille laaditaan uusi perustuslaki. Sen jälkeen maassa voidaan pitää vaalit. Jotkut ministerit tähdensivät, että päätöslauselmassa tulisi todeta YK:lla olevan keskeinen rooli.


(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.