Mainos

USA:n ulkoministeriö tutki salaa Obaman passitietoja

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoittaa erottaneensa kaksi virkailijaa, jotka olivat ilman lupaa tutkineet demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Barack Obaman passitietoja. Lisäksi yksi virkailija on saanut varoituksen.

Ulkoministeriön mukaan kyse oli "sopimattomasta uteliaisuudesta" eikä tapaukseen näytä liittyvän poliittisia motiiveja. Passitiedostoa oli tutkittu kolmeen otteeseen tammi-, helmi- ja maaliskuussa.

Obaman tiedottaja Bill Burton sanoo tapahtuman olevan törkeä turvallisuuden ja yksityisyyden loukkaus, "jopa hallinnolta, joka ei ole sellaisista asioista juurikaan piitannut kuluneen kahdeksan vuoden aikana".

Järjestelmä antaa ulkoministeriön mukaan hälytyksen, kun jonkun huomattavan henkilön passitiedosto avataan. Ministeriö ei kertonut tarkemmin, mitä aineistoa passitietoihin kuuluu.

Obaman tukijoukko kasvaa

Barack Obama on saanut merkittävän tukijan jälleen eilen, kun New Mexicon osavaltion kuvernöörin Bill Richardsonin kerrottiin asettuneen Obaman taakse.

Obama ja toinen ehdokkuuden tavoittelija Hillary Clinton ovat kumpikin havitelleet innokkaasti Richardsonin tukea. Suurena syynä on se, että Richardson on latinotaustainen, ja hänen tukensa arvellaan nostavan selkeästi ehdokkaan kannatusta espanjaa puhuvan väestön keskuudessa.

Richardson oli energiaministerinä Bill Clintonin presidenttikaudella. Hän tavoitteli demokraattien tämänvuotista presidenttiehdokkuutta, mutta luopui jäätyään kärkisijoilta tammikuun esivaaleissa.

Muutoin kulunut viikko on ollut koetteleva Obamalle. Mielipidekyselyissä hän jäi Hillary Clintonin taakse prosenttiluvuin 42-49, vaikka oli viikkoa aiemmin johtanut luvuin 50-44.

Obama on kuitenkin kerännyt taakseen noin 1400 valitsijamiestä puoluekokoukseen, joka valitsee presidenttiehdokkaan. Clintonin takana on 1250 valitsijamiestä. Voittoon tarvitaan 2024 valitsijamiestä.

Voiton ratkaisevat ilmeisesti niin sanotut supervalitsijamiehet, joita on runsaat 450. Heistä valtaosa on demokraattisen puolueen puoluevirkailijoita.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.