Mainos

USA:n terveyspaketti sai ristiriitaisen vastaanoton mediassa

Yhdysvaltojen media on ottanut ristiriitaisesti vastaan tuoreen terveydenhuoltouudistuksen. Kongressin edustajainhuone hyväksyi varhain aamulla Suomen aikaa presidentti Barack Obaman pitkään ajaman terveyspaketin, joka muun muassa takaa sairausvakuutuksen yli 30 miljoonalle sellaiselle amerikkalaiselle, joilla ei ole vakuutusta aiemmin ollut.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n siteeraamat Yhdysvaltain suuret lehdet ovat kommentoineet läpimenoa positiivisin otsikoin.

Huffington Post -lehti kirjoittaa, että "Obamalla on kestänyt yli 14 kuukautta aikaa oppia vetoamaan myös johtajana tavalliseen kansaan, kuten hän teki kampanjansa aikana. Mutta nyt näemme presidentin, joka on oppinut johtamaan ja meidän pitää olla kiitollisia."

The New York Times -sanomalehti näkee päätöksen vasta terveydenhuoltouudistuksen alkuna. Lehti vertaa uudistusta sosiaaliturvaan, joka sai alkunsa vuonna 1935 ja josta tuli perusta Yhdysvaltain eläkejärjestelmälle.

New York Timesin mukaan tulevaisuus näyttää, miten tulevat presidentit ja kongressit pitäytyvät uuden lain linjassa. Lehden mukaan "toivomme ja uskomme, että tämä uudistus myös saavuttaa tavoitteensa. Juuri nyt hyvät uutiset amerikkalaisille ovat, että vastustuksesta huolimatta prosessi on vihdoin alkanut."

Jakaako uudistus puolueet entistä enemmän erilleen?

Osa pienemmistä lehdistä on sen sijaan ollut raivoissaan presidentti Obaman linjasta, jonka on katsottu jakavan kahta pääpuoluetta - republikaaneja ja demokraatteja - entisestään.

Politico-lehden toimittaja näkee uudistuksen lyhyen tähtäimen voittona demokraateille, mutta hänen mielestään uudistus voi maksaa demokraateilla paljon pitkällä aikavälillä.

- Kylmä totuus on, että demokraatit ovat jälleen kerran valinneet poliittisesti tulenaran linjan, joka vie heitä entistä kauemmaksi keskusta-oikeistolaista enemmistöstä, kirjoittaa lehti.

Myös ennakkoanalyysien mukaan epäsuositun uudistuksen läpirunnominen maksaa puolueelle runsaasti kongressipaikkoja marraskuun vaaleissa, ja republikaanit ovat jo nyt ryhmittyneet taisteluun demokraattien ryvettämiseksi.

Daily Beast -lehden blogisti kuvaa terveysuudistusta Pyrrhoksen voitoksi, jossa saavutettiin voitto suurten menetysten kustannuksella. Kirjoittaja uskoo, että nyt juhlittu Obama saattaa jopa hävitä seuraavat presidentinvaalit republikaaniehdokkaalle, kun terveydenhuoltouudistuksen vaikutukset käytännössä paljastuvat.

Politics Daily uskoo taistelun yhä jatkuvan: "Pelissä pysyvät yhä ne suuret tunteet, jotka ovat ajaneet eri puolueita tähänkin asti. Samat taisteluun johtaneet tunteet jakavat puolia jatkossakin."

Terveydenhuollon uudistus on ollut Obaman suurin sisäpoliittinen hanke tähän asti, ja sitä on valmisteltu jo vuoden ajan. Se on myös laajin remontti Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmässä yli 50 vuoteen.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.