USA:n terästulleilla vähäinen vaikutus Suomeen

EU aikoo asettaa USA:lle suojatulleja vastalauseeksi USA:n terätuotteille määräämistä tulleista. Terästullien vaikutus Suomeen on vähäinen.

-Suomi aikoo muiden EU-maiden kanssa valittaa Yhdysvaltojen asettamista terästulleista, sanoo ulkomaankauppaministeri Jari Vilén. Suomen näkökulma kannanottoon hiotaan perjantaina EU-ministerivaliokunnassa.

Vilén ennustaa EU:n ryhtyvän pikaisiin vastatoimiin.

-EU asettaa todennäköisesti suojatulleja. Kiista tullaan myös viemään WTO:n riitojenratkaisuelimeen, sillä Yhdysvaltojen päätös on ministerin mukaan järjestön sääntöjen vastainen, sanoo Vilén.

Ulkomaankauppaministerin mielestä Yhdysvaltain tullien korotus sotii maailmankaupan globalisaatiokehitystä vastaan.

-Olen pettynyt Yhdysvaltojen ratkaisuun. Tämä ratkaisu ei sovi yhteen maailmankaupan vapauttamisen kanssa. Tämä ei myöskään auta tarvittavaan ratkaisuun maailman laajuisen terästuotannon rajoittamiseksi järkevästi, huomauttaa Vilén.

Yhdysvallat ilmoitti myöhään eilen nostavansa teräksen tuontitulleja korkeimmillaan 30 prosenttiin. Korkeilla tulleilla pyritään tukemaan maan terästeollisuutta. Bushin tarkoituksena on auttaa maan takkuilevaa terästeollisuutta sen vaikeuksissa, sillä terästeollisuus on väittänyt, että halpa tuontiteräs koituu sen kohtaloksi.

Vilén arvioi Yhdysvaltojen terästuotteille asettaman tullin vaikutuksen jäävän Suomessa kohtuullisen pieneksi, sillä terästuotteiden suora vienti Suomesta Yhdysvaltoihin on vähäistä.

-Kokonaisvaikutukset suomalaiseen terästeollisuuteen voivat sitten jo olla isommat, riippuen EU:n käyttöönottamista vastatoimista ja siitä, leviääkö terästullien käyttöönotto maailmalla, Vilén arvioi.

Mikäli suojatulleja joudutaan asettamaan, ne koskevat myös muita kuin Yhdysvaltoja. Ministerin mukaan on todennäköistä, EU joutuu asettamaan Yhdysvaltojen aiheuttamana vastareaktiona teräksentuottajiensa suojaksi tulleja, mikäli neuvotellen ei ratkaisua löydetä.

-Yritämme vielä Euroopan unionina neuvotella asiasta. Toivon neuvotteluratkaisun löytyvän, mutta tarvittaessa suojatoimiin ryhdytään EU:ssa nopeasti, sanoo Vilén.

Köyhät maat poikkeus


Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan mukaan Yhdysvaltain naapurit, Pohjois-Amerikan vapaakauppaliiton kuuluvat Meksiko ja Kanada, saisivat tuoda terästään maahan yhä ilman tullia. Monet köyhät maat, kuten Argentiina, Thaimaa ja Turkki, saisivat myös tullivapauden. Niiden tuonti on kuitenkin alle kolme prosenttia kaikesta tuonnista. Brasiliaa tullit sen sijaan koskevat. Terästeollisuus on ollut kuitenkin huolissaan kehitysmaiden mahdollisesta tullivapaudesta.

Myös Yhdysvalloissa terästä tuotannossaan käyttävä teollisuus vastustaa tiukasti tulleja. Teollisuuden mukaan päätös tuhoaa valtavan määrän työpaikkoja ja nostaa kuluttajahintoja.

Yhdysvaltain kauppaministeriön alustavien lukujen mukaan Yhdysvallat toi vuonna 2001 terästuotteita maahan kaikkiaan 27 miljoonaa tonnia. Määrä on laskenut melkoisesti edellisen vuoden 34,3 miljoonasta tonnista.

EU tuomitsee


Euroopan unioni tuomitsi tuoreeltaan Yhdysvaltain päätöksen korottaa jyrkästi teräksen tuontitulleja ja ilmoitti valittavansa heti päätöksestä Maailman kauppajärjestölle WTO:lle.

-Yhdysvaltain päätös astua protektionismin tielle on vakava takaisku maailman kauppajärjestelmälle, kauppakomissaari Pascal Lamy totesi lausunnossaan.

Lamy ilmoittaa EU:n turvautuvan tarpeellisiin keinoihin suojatakseen omia markkinoitaan. Myös eurooppalaisten teräksenviejien uskotaan kärsivän päätöksestä. Muutaman vuoden takaisten tilastolukujen mukaan EU vei Yhdysvaltoihin vuonna 1998 terästuotteita 3,52 miljardin euron edestä. Yhdysvaltain terästä tuotiin EU-alueelle 500 miljoonan euron arvosta.

Lamyn mukaan Yhdysvaltain päätös vaarantaa myös aiemman kansainvälisen sopimuksen terästuotannon ylikapasiteetin maailmanlaajuisesta purkamisesta.

Myös Japani, Venäjä ja Kiina ovat jo paheksuneet syvästi tullien korotuksia, ja kiista viedään varmuudella Maailman kauppajärjestö WTO:n ratkaistavaksi.

(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomi 06.03.2002).

Lue myös:

    Uusimmat