Mainos

USA:n tarkastusvirastolta risuja Irak-operaatiolle

Presidentti Bushin huomenna julkaistavasta Irak-strategiasta on vuodettu tietoja, joiden mukaan vastuu Irakin maakuntien turvallisuudesta on siirtymässä maan omille joukoille. Hallituksen tarkastusvirasto kyseenalaistaa raportissaan Irakin omien joukkojen toimintakyvyn.

Irakin väkivaltaisuudet pahentuivat viime vuonna, ja amerikkalaisjoukot ovat tiukoilla, koska moni sotilas joutuu useita kertoja Irakin-komennukselle. Lisäksi varusteista on pulaa, arvioi Yhdysvaltain hallituksen tarkastusvirasto (GAO) tuoreessa raportissaan, joka ruotii presidentti George W. Bushin hallinnon toimia.

Virasto kyseenalaistaa Irakin joukkojen toimintakyvyn, mikä on edellytyksenä amerikkalaisjoukkojen kotiuttamiselle maasta. Irakilaisjoukkoja on kyllä varustettu ja koulutettu, mutta niiden tehokkuutta heikentävät poissaolot ja epäluotettavuus, virasto katsoo.

Vuoden 2005 Irak-ohjelmalle sapiskaa

Tarkastusvirasto moittii Irakin-operaation suunnittelua monelta kantilta. Vuoden 2005 lopulla julkistettu Kansallinen strategia voitolle Irakissa -ohjelma ei määritellyt esimerkiksi sitä, kuinka Yhdysvaltain tavoitteet limitetään Irakin ja muiden maiden tavoitteiden kanssa. Amerikkalaistoimijoiden vastuualueita ei määritelty täsmällisesti, ja sotabudjetti oli hahmoteltu vain osittain.

Puolustusministeriö saa lisäksi moitteet siitä, ettei se ole sallinut kongressin arvioida kunnolla sotatoimia Irakissa.

Tarkastusvirasto julkisti Irak-raporttinsa päivää ennen kuin Bushin on määrä esitellä uudistettu Irak-ohjelmansa varhain torstaiaamuna Suomen aikaa.

George W. Bush

Bushin Irak-strategiasta vuosi tietoja

Presidentti Bushin uudesta Irak-strategiasta on tihkunut tietoja julkisuuteen.

Nimettömänä pysyttelevän Yhdysvaltain puolustusministeriön virkamiehen mukaan suunnitelma siirtäisi vastuun kaikkien maakuntien turvallisuudesta siirtyisi irakilaisille joukoille marraskuuhun mennessä. Nykyisin kahdestatoista maakunnasta kolme on irakilaisten valvonnassa.

Suunnitelman mukaan amerikkalaisten joukkojen määrää kuitenkin lisättäisiin 20 000 sotilaalla, joista suurin osa sijoitettaisiin Bagdadiin. Levottomaan Anbarin maakuntaan lähtisi 4000 sotilasta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.