Mainos

USA:n sotilaat eivät vastuuseen Vietnam-surmista

Vietnamin sodan aikana satoja siviilejä surmanneet amerikkalaiset eliittijoukot eivät saa teoistaan rangaistusta. Yhdysvaltain armeija on tutkinut asiaa viiden vuoden ajan. Selvitysten mukaan 18 sotilasta oli syyllistynyt tekoihin. Armeija ei ole kuitenkaan nostanut syytettä.

USA, lippu

Vietnamin sodan aikaan satoja aseettomia siviilejä surmanneet amerikkalaiset eliittijoukot ovat selvinneet teostaan ilman rangaistusta. Amerikkalaisten uutistoimistojen mukaan Yhdysvaltain armeija on tutkinut asiaa lähes viiden vuoden ajan, ja selvitysten mukaan ainakin 18 sotilasta oli syyllistynyt sotarikoksiin. Armeija ei ole kuitenkaan nostanut syytteitä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä The Blade-niminen lehti. Lehden mukaan armeijan selvitys kesti vuodesta 1971 vuoteen 1975 ja tulokset lähetettiin puolustusministeriö Pentagoniin. Samalla Valkoista taloa informoitiin tutkimusten kulusta. Blade-lehden mukaan Yhdysvaltain armeija on kieltäytynyt selittämästä, miksi syytteitä ei nostettu.

Sotilaat tekivät joukkomurhia

Lehden mukaan 101 Airborne Divisionin Tiger Force-yksikön miehet pudottivat kranaatteja kyläläisten suojiin, he muun muassa ampuivat maanviljelijöitä ilman varoitusta.

Puolustusministeriö Pentagon ei aio avata tapausta uudelleen, sillä se on jo 30 vuotta vanha, hän sanoi. Blade-lehden mukaan 45 laskuvarjosotilaan oli määrä vakoilla vihollisia Vietnamin Quang Ngain ja Quang Namin alueilla vuoden 1967 aikana. Osaa alueesta kutsuttiin lehden mukaan "vapaaksi vyöhykkeeksi", ja sotilaat saattoivat iskeä eri kohteisiin ilman komentajan erillistä suostumusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.