Mainos

USA:n puhelinjätit hintasodassa

Yhdysvaltain kolme suurinta kaukopuhelinyhtiötä ovat katkerassa hintasodassa. Kamppailun aloitti puhelinyhtiö Sprint elokuun alkupuolella, kun se kiirehti laskemaan viikonloppuna ja iltaisin soitettujen kaukopuheluidensa hintaa 5 centiin (28,5 penniin) minuutilta.

TelejättiMCI Wordlcomseurasi heti perässä samanlaisilla hinnoilla. Yhdysvaltain suurimman puhelinyhtiön AT&T:n oli vastahakoisesti lähdettävä mukaan alennuskilpaan. Se tarjoaa nyt asiakkailleen kaukopuhelut 7 centin (40 pennin) minuuttihintaan, ja hinta on sama mihin vuorokauden aikaan hyvänsä.

Yhdysvalloissa asiakkaat joutuvat yleensä tilaamaan kahden eri puhelinyhtiön palvelut; paikallispuhelut välittävän yhtiön lisäksi heidän täytyy solmia erillinen sopimus kaukopuhelinyhtiön kanssa. Kamppailu asiakkaista on erittäin kovaa ja yhtiöt kehittelevät kaiken aikaa erikoistarjouksia, joiden avulla ne koettavat kaapata kilpailevien yhtiöiden asiakkaita. Alennushintojen lisäksi houkuttimeksi tarjotaan mm. lentomaileja.

Suuret telejätit joutuvat nykyään myös kamppailemaan uusien pikkuyhtiöiden kanssa. Uudet puhelinyhtiöt tarjoavat edullisia kaukopuheluita ilman varsinaisia palvelusopimuksia. Kaukopuhelut voi soittaa hieman samalla tavalla kuin Suomessa eli valitsemalla ennen puhelinnumeroa erillisen puhelinyhtiön etunumeron. Yhdysvaltain kaukopuhelinmarkkinoilla liikkuu vuosittain noin 41 miljardia dollaria (233 miljardia markkaa. AT&T-yhtiö pitää hallussaan noin 50 prosenttia markkinoista, tosin sen osuus on ollut viime aikoina hienoisessa laskussa.

Alennushinnat eivät kannata kaikille

Uudet, alemmat kaukopuheluhinnat eivät ole kuitenkaan aina kuluttajalle hyvä uutinen. Suuret teleyhtiöt rokottavat alennushintasopimuksista noin noin 40 markan kuukausimaksun. Kaukopuheluita harvoin soittavien ei siis välttämättä kannata liittyä alennusohjelmiin. Kuukausimaksu syö hintahyödyn ja vain yli 100 minuuttia kuukaudessa lähialueen ulkopuolelle puhuvat hyötyvät todella hintasodasta.

Kaukopuheluiden hinnat ovat tulleet viime aikoina vauhdilla alaspäin. Jonkin aikaa sitten 15 centiä (85 penniä) minuutilta oli huipputarjous, sitten erikoisalennushinta putosi 10 centiin ( 51 penniin) minuutilta. Jos asiakas ei solmi erityisiä maksullisia sopimuksia, niin kaukopuheluminuutti saattaa maksaa jopa 25 centiä (1,42 mk).

Myös ulkomaanpuheluiden hinnat ovat romahtaneet. Nykyisin puhelun Yhdysvalloista Suomeen saa parhaimmillaan 15 centillä minuutti, vuosi sitten hinta oli enemmän kuin kolminkertainen.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.