Mainos

USA:n presidenttikisa käynnistyy ennätysaikaisin

Yhdysvaltain presidentinvaalitaisto käy jo kuumana vaikka vaaleihin on vuosi aikaa. Sekä republikaanit että demokraatit virittelevät jo täyttä häkää kampanjatoimistojaan kaikkien aikojen kovimpaan taistoon.

Molemmat puolueet ovat päättäneet pitää tärkeänä pidetyn Iowan osavaltion esivaalin jo 3. tammikuuta. Iowassa mittaa toisistaan ottavat demokraattien Barack Obama, John Edwards sekä ennakkosuosikkina pidetty Hillary Clinton. Eilen julkaistun mielipidemittauksen mukaan Hillary Clinton johtaa parilla prosenttiyksiköllä demokraattien kisaa. Toisena tulee Obama.

Obama vetoaa enemmän nuoriin, Clinton taas nauttii suosiota laajemmin eri ikäryhmissä.

Republikaanien johtavat ehdokkaat ovat Massachusettsin entinen kuvernööri Mitt Romney ja New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani.

Esivaalitaisto ei ole koskaan aiemmin alkanut näin aikaisin. Useat osavaltiot ovat siirtäneet esivaalinsa tammikuuhun.Ehdokkaat joutuvat siis käyttämään joulun ja uudenvuoden kampanjointiin.

Toinen erityisen kiinnostuksen kohde on New Hampshire, jossa myös kisataan tammikuun alussa. Niin sanottu supertiistai on 5. helmikuuta, jolloin esivaalit pidetään samanaikaisesti yli 20:ssa osavaltiossa.

Supertiistain jälkeen selviää ketkä kaksi lähtevät kisaamaan Yhdysvaltain presidentin paikasta. Varsinaiset vaalit ovat 4. marraskuuta 2008. Voittaja astuu virkaan 20.1. 2009.

(MTV3-Guardian)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.