Mainos

USA:n presidenttiäänestys vilkkaasti liikkeelle

Yhdysvalloissa kansa on lähtenyt odotettua vilkkaammin vaaliuurnille.

Ensimmäiset tiedot itärannikolta kertovat, että äänestyspaikoilla on ollut paikoin jopa ruuhkaa. Ensimmäisten äänestäjien joukossa oli myös istuva presidentti Bill Clinton. Myös presidentinvaalien pääehdokkaat ovat antaneet äänensä, republikaanien George W. Bush Teksasissa ja demokraattien Al Gore Tennesseessä.

Sekä republikaanien presidenttiehdokas George W. Bush että demokraattien ehdokas Al Gore uskovat vahvasti voittoonsa. Molemmat ehdokkaat yrittivät vedota äänestäjiin aivan viime hetkiin saakka - ja esiintyivät hyvin voitonvarmoina

Bushille avausvoitto

Republikaanien ehdokas George W. Bush on lyönyt demokraattien Al Goren Yhdysvaltain itärannikolla sijaitsevan New Hampshiren kahdessa pikkukylässä. Kylien asukkaat saivat perinteisesti sanoa ensimmäisinä sanansa maassa tänään järjestettävissä presidentinvaaleissa.

Dixville Notch ja Hart's Location -kylien asukkaat äänestivät heti puolenyön jälkeen paikallista aikaa. Valtaosa Yhdysvaltain vaalihuoneistoista on avannut ovensa alkuiltapäivästä Suomen aikaa. Bush löi Goren äänin 21-5 Dixville Notchissa. Toisessa kylässä äänestys oli tasaisempi: Bush sai 17 ja Gore 13 ääntä.

Perinne äänestää heti puolenyön jälkeen alkoi Hart's Location'ssa vuonna 1948. Suurin osa kylän asukkaista oli rautatietyöläisiä, joiden piti olla työssä ennen vaalihuoneistojen avautumista. Perinne hiipui välillä, mutta se elvytettiin vuonna 1996. Dixville Notchissa puolestaan alettiin äänestää yöllä 1960.

Tasaväkinen taisto

Tuoreimman mielipidemittauksen mukaan demokraattien ehdokas, varapresidentti Al Gore on noussut republikaaniehdokkaan George W. Bushin edelle. Uutistoimisto Reutersin kysely on nostanut Goren kahden prosenttiyksikön johtoon luvuin 48-46. Edellisissä vastaavissa mittauksissa Bush on ollut pienessä johdossa. Käytännössä tilanne on tasan, sillä erot mahtuvat virhemarginaaleihin. Goren kirin arvellaan kuitenkin merkitsevän sitä, että äänestäjät olisivat viime hetkillä kallistumassa hänen kannalleen.

Edustajat myös kongressiin

Yhdysvaltalaisäänestäjät valitsevat tänään osavaltioiden valitsijamiehet, jotka valitsevat virallisesti presidentin. Osavaltioiden valitsijamiesten kohdallakin tilanne on yhä tiukka. Voittoon tarvitaan 270 valitsijaa ja eri mittausten mukaan kummallakin ehdokkaista on takanaan jo yli 200 valitsijaääntä. Jaossa on yhä noin 130 valitsijaa, joiden jakautuminen ehdokkaille riippuu siitä, kumpaan suuntaan vielä epävarmat osavaltiot kallistuvat.

Goren uskotaan saaneen taakseen nyt Michiganin, Illinoisin, Pennsylvanian ja Washingtonin osavaltiot. Bush on voittamassa Iowan ja hän on viemässä myös Goren kotiosavaltion Tennesseen. Keskeisistä osavaltioista Florida, Missouri ja Wisconsin ovat yhä epävarmoja. Eri mittaukset antavat kuitenkin yhä ristiriitaisia tietoja avainosavaltioiden tilanteesta.

Harry's Bar veikkaa jälleen


Yhdysvaltain presidenttiä on taas veikkailtu Pariisissa legendaarisessa Harry's Barissa. Ravintolayleisön keskuudessa suuremman suosion sai republikaanien ehdokas George W. Bush. Bush sai huomattavasti enemmän ääniä kuin demokraattien Al Gore.

Harry's Bar on Pariisin yhdysvaltalaisemigranttien suosima ravintola. Kaikesta epätieteellisyydestään huolimatta sen asiakkaat ovat onnistuneet ennustamaan tulevan presidentin nimen oikein yhtä kertaa lukuunottamatta. Harryllä ovat istuneet niin Ernest Hemingway kuin F. Scott Fitzgeraldkin.

(STT-AFP-Reuters)

.
.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.