Mainos

USA:n presidentivaalien väittelyt alkavat

Yhdysvalloissa odotetaan kymmeniä miljoonia katselijoita ensi yönä Floridassa pidettävälle presidenttiehdokkaiden ensimmäiselle tv-väittelylle. Mielipidemittausten mukaan George Bush lähtee tiukasti säännösteltyyn väittelyyn johtoasemassa.

Haastattelemamme amerikkalaisten poliittisten väittelyjen huippuasiantuntija pitää kolmea edessä olevaa koitosta demokraattien John Kerryn viimeisenä toivona.

- Nämä kolme väittelyä joko nostavat tai hautaavat Kerryn kampanjan. Niin monet amerikkalaiset ovat kiinnostuneita näistä vaaleista ja innolla, jota en aiemmin ole havainnut. Hyvin monet siis seuraavat, miten ehdokkaat reagoivat kysymyksiin, professori Karen O’Connor American Universitystä kertoo.

Neljä vuotta sitten Bush lähti altavastaajana väittelyihin Al Goren kanssa. Nyt sääntöjä on tiukennettu, Bushin ei esimerkiksi anneta näyttää tv-kuvissa Kerrya pienemmältä, vaikka luonnossa miesten pituusero on toistakymmentä senttiä. Muutenkin väittely seuraa tarkasti käsikirjoitusta.

Väittelyn säännöt ovat niin tiukat, että tietotaidoltaan heikompana pidetyllä Bushilla ei pitäisi olla hädän päivää. Kaikki on sovittu etukäteen, jatkokysymyksiä ei sallita, eikä ehdokkaiden keskinäistä sanailua.

- Kun presidentti ryhtyy väittelyyn, hän joutuu samaan veneeseen vastustajansa kanssa. Niinpä he tekevät kaikkensa, jotta Bush pysyy presidentin roolissaan. Hänen suosionsa perustuu osaltaan juuri siihen, että hän on niin presidentillinen, O’Connor luotaa.

Bush johtaa mielipidemittauksissa. Kerryn on asiantuntijan mukaan nyt tehtävä vaikutus sellaisiin äänestäjäryhmiin, joiden avulla Bill Clinton aikoinaan ratkaisi vaalit.

- Kerryn haasteena ei ole vain puhua amerikkalaisille ymmärrettävällä tavalla. Ehkä tärkeämpää on, että hän vetoaa nyt naisäänestäjiin. Jos Kerry ei saa houkuteltua naisten ääniä, hän ei voi voittaa, O’Connor pohtii.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.