Mainos

"USA:n presidentillä vähän liikkumatilaa"

Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio, Ilmarinen

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio uskoo, että talouskriisi vaikuttaa paljon amerikkalaisten äänestyskäyttäytymiseen tämänpäiväisissä presidentinvaaleissa.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Ritakallio kuitenkin korostaa, ettei tulevalla presidentillä ole juurikaan liikkumavaraa taloudenhoidossa.

- Ne ongelmat ovat ihan samat kumpi tahansa valitaan presidentiksi. Molemmat jotuvat lähtemään hyvin vaikeasta tilanteesta liikkeelle eli siinä mielessä eroa ei ole, Ritakallio arvioi.

Demokraattien Barack Obama on ratsastanut kampanjassaan Irakin sodan valtavilla kustannuksilla. Ritakallio kuitenkin uskoo, että sodalla on ollut taloudellisesti myös positiivinen vaikutus.

- Kyllä historia on osoittanut, että tällaisilla sotatilanteilla on tietty elvyttävä vaikutus tiettyihin teollisuudenaloihin ja uskon että näin on tälläkin kertaa tapahtunut, Ritakallio toteaa.

Edessä hitainta kasvua sitten vuoden 1982

Yhdysvaltain talousnäkymät eivät vielä lupaile valoa. Ennusteiden mukaan ensi vuoden kasvun odotetaan jäävän negatiiviseksi paitsi Yhdysvalloissa myös Euroopassa ja Japanissa.

Ritakallio muistuttaakin, että kasvu näyttä hidastuvan historiallisen heikoksi.

- Ennusteiden mukaan kasvu näyttäisi ensi vuonna hidastuvan jopa prosentin tuntumaan, mikä olisi hitainta kasvua sitten vuoden 1982, Ritakallio sanoo.

Suomen tilanteeseen Ritakallio suhtautuu viime aikojen ennustekorjauksista huolimatta melko luottavaisesti.

- Suomenkin osalta tilanne on muuttunut viime kuukausina selvästi ja kasvuennusteita ensi vuodeksi on korjattu alaspäin. Kyllä maailmantalouden kasvun voimakas hidastuminen vaikuttaa monella tavalla myös meille. Hyvää on se, että me tulemme tähän tilanteeseen huomattavasti paremmassa kunnossa kuin esimerkiksi 90-luvun alussa tai ylipäätään monet muut taloudet, Ritakallio arvioi.

Ritakallio selittää talouskriisin leviämistä maailmanlaajuiseksi sillä, että sen juuret ovat finanssisektorissa.

- Finanssisektori on erittäin globaali toimiala, joten kun finanssisektorilla on ongelmia, ne ongelmat leviävät maailmanlaajuiseksi ja näkyvät tällä tavalla, hän selittää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.