Mainos

USA:n osavaalit viestivät tuulista

Yhdysvalloissa pidetään tiistaina sarja paikallisvaaleja, jotka saattavat antaa suuntaa vuoden kuluttua pidettäville valtakunnallisille ns. välivaaleille. Tiistaina valitaan mm. New Yorkin kaupunginjohtaja ja New Jerseyn ja Virginian osavaltioiden kuvernöörit.

New Yorkin republikaaniselle kaupunginjohtajalle Rudy Giulianille ennustetaan helppoa voittoa demokraattisesta haastajasta Ruth Messingeristä.
New Yorkin talous on Giulianin neljänä kaupunginjohtajavuotena kokenut voimakkaan taloudellisen ja sosiaalisen nousun. Giuliani on ottanut itselleen kunnian myös rikollisuuden jyrkästä vähenemisestä, vaikka hänen arvostelijansa sanovat, että kiitos kuuluu poliisille.

Giuliania syytetään usein tunteettomuudesta köyhien ongelmille. Messinger on tyypillinen vasemmistoliberaali, jota tukee vaikutusvaltainen, mutta pieni osa väestöstä. Hänellä ei katsota olevan mahdollisuuksia, vaikka presidentti Bill Clinton kävi viikonvaihteessa New Yorkissa tukemassa hänen vaalityötään.

Alhainen vaaliosanotto

Vaaliosanoton ennustetaan jäävän alhaiseksi, koska New Yorkin suurella mustalla vähemmistöllä ei ole ketä äänestää. Giuliani mainitaan usein republikaanien tulevana presidenttiehdokkaana. Myös New Jerseyn nykyisestä republikaanisesta kuvernööristä Christine Todd-Whitmanista on veikkailtu presidenttiehdokasta. Hän taistelee kuitenkin poliittisesta henkiinjäämisestään aiemmin täysin tuntemattoman demokraatin Jim McGeeveyn kanssa.

Vaikka Whitman tunnetaan kaikkialla Yhdysvalloissa, on hän ilmeisessä vaarassa hävitä tiistain vaalit.
Tämän vuoden vaaleissa ratkaisevat paikalliset kysymykset kuten kiinteistövero ja autovakuutuskustannukset eivätkä suuret poliittiset näkemykset.
Upea Whitman on monta vuotta ollut republikaanien keulakuva. Republikaanien äärivanhoillinen siipi on kuitenkin hylännyt hänet, koska hän ei ole suostunut kieltämään kiisteltyä aborttimenetelmää. Se saattaa käydä hänelle kalliiksi.

Veronalentaja

Whitman lupasi ensimmäisenä veronalennuksia voittaessaan yllättäen kuvernöörinvaalit neljä vuotta sitten. Republikaaninen puolue sai seuraavana vuonna enemmistön Yhdysvaltain kongressin molempiin kamareihin omaksuttuaan Whitmanin linjan.

Virginian kuvernöörinvaaleissa on republikaani Jim Gilmore johdossa ennen demokraatti Don Beyeriä. Gilmore haluaa poistaa ei-suositut pisteverot. Demokraatit ovat varoittaneet, että lasten koulutus tulee kärsimään tästä, mutta varoitukset ovat ilmeisesti kaikuneet kuuroille korville.
Yhdysvaltain neljänneksi suurimmassa kaupungissa Houstonissa yrittää demokraatti Lee Brown tulla kaupunginjohtajaksi. Musta Brown on entinen Atlantan ja New Yorkin poliisipäällikkö.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.