USA:n matkustusmaksu kismittää europarlamentaarikkoja

Europarlamentaarikot ovat nyreissään Yhdysvaltojen vaatimasta sähköisestä matkustusluvasta, joka tuli kuun alkupuolella maksulliseksi.

Meppien mukaan sähköinen matkustuslupa sotii viisumivapauden periaatetta vastaan. Monet euroedustajista haluavat EU:n ryhtyvän vastatoimiin ja vaativan amerikkalaisilta matkailijoilta vastaavan maksullisen matkustusluvan.

Mepit keskustelivat Yhdysvaltain ESTA-järjestelmästä tällä viikolla täysistunnossaan Strasbourgissa. Parlamentin ihmisoikeuksien alivaliokunnan puheenjohtajan Heidi Hautalan (vihr.) mukaan mepit puoluekentän laidasta laitaan suhtautuvat kriittisesti järjestelmään, jonka Yhdysvallat käynnisti viime vuoden alussa.

Hautalan mukaan Atlantin ylittävässä matkustajaliikenteessä tulisi olla tavoitteena, että ESTA:n kaltaisia järjestelmiä tai viisumeita ei tarvittaisi.

- Jos muita keinoja vaikuttaa Yhdysvaltoihin ei ole, komission tulee ryhtyä valmistelemaan vastaavia toimia Eurooppaan tuleville amerikkalaisille, Hautala sanoi STT:lle.

Parlamentaarikoille komission puolesta vastannut hallintokomissaari Maros Sefcovic lupasi, että komissio tarkastelee eri vaihtoehtoja vastata Yhdysvaltain toimiin - myös sitä, että EU perustaa vastaavanlaisen järjestelmän perimään maksuja amerikkalaismatkailijoilta.

Absurdi järjestelmä

Viisumitta Yhdysvaltoihin matkustavilta vaadittava matkustuslupa maksaa 14 dollaria eli reilut 10 euroa. Lupa-anomus täytyy muistaa tehdä internetissä vähintään 72 tuntia ennen matkustamista.

Hautalan mukaan järjestelmästä tekee absurdin se, että suurin osa perittävästä summasta on määrä käyttää Yhdysvaltoihin suuntautuvan matkailun edistämiseen. Hänen mukaansa on nurinkurista, että Yhdysvallat kerää rahaa matkailunsa edistämiseen maksulla, joka samanaikaisesti saattaa vähentää Yhdysvaltoihin suuntautuvaa turismia.

Hautalan mielestä ESTA-järjestelmään sisältyy myös tietosuojaongelmia, sillä lupa-anomuksessa kerätään luottokorttitietojen ohella myös runsaasti muuta tietoa hakijasta.

- Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen tehdyt päätökset ovat paisuneet monessa tapauksessa suhteettomiksi. Ikävää, että ne haittaavat myös eurooppalaisten elämää, Hautala sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat