Mainos

USA:n maineikkain tv-vaaliväittely osoitti television vaikutuksen – päivettynyt Kennedy otti selkävoiton hikoilevasta Nixonista

Yhdysvaltain usean presidentinvaalin katsotaan ratkenneen ehdokasparin tv-vaaliväittelyissä. Kuuluisin mittelö käytiin 1960, kun ennakkosuosikki, republikaanien Richard Nixon kohtasi demokraattien John F. Kennedyn. 

Tämä yhteenotto oli ensimmäinen televisioitu presidenttiehdokkaiden väittely, joten kampanjatiimeillä ei vielä ollut kokemusta niistä. 

Kennedy onnistui avausväittelyssä tv-katsojien mielestä selvästi paremmin kuin Nixon. Television vaikutus tuli todistettua kiistatta: samaa väittelyä radion kautta kuunnelleet pitivät voittajana Nixonia. 

Ero syntyi siitä, että tv-katselijat näkivät hikoilevan, meikkaamattoman, parransänkisen Nixonin ja ruskettuneen rennon Kennedyn. 

Bushin voitto ja virhe

Nixonin mahalasku tv-kameroiden edessä oli niin perusteellinen, että Yhdysvaltain vaalikampanjoissa on sittemmin paneuduttu perusteellisesti ehdokkaiden ulkonäköön. 

Silti tv-väittelyissä on syntynyt senkin jälkeen ratkaisevia eroja. Vuoden 1988 vaaleissa George Bushin katsotaan sinetöineen Mike Dukakisin häviön, kun hän väittelyn päätteeksi kävi kättelemässä haastajaansa. Näin tv-katsojat näkivät, kuinka paljon pitempi ja komeampi Bush oli kuin Dukakis. 

Dukakis tosin epäonnistui myös väittelyssä. 

Bushin epäonnen hetket puolestaan koettiin vuonna 1992. Hän vilkuili tv-väittelyn aikana toistuvasti rannekelloaan ikään kuin olisi kyllästynyt. 

Fordin kömmähdys

Gerald Ford oli hyvin tarkka ennen väittelyään Jimmy Carterin kanssa vuonna 1976 siitä, että tv-studioon saataisiin neutraali tausta, jotta katselijat eivät huomaisi kuinka ohueksi hänen tukkansa oli käynyt. 

Tuo ei kuitenkaan auttanut. Ford tuli paljastaneeksi, miten vähän hän tiesi kylmästä sodasta: Ford kiisti Puolan olevan kommunistinen diktatuuri. 

Ehdokkaat ovat myös yrittäneet muuttaa itseään nuoremman tai vanhemman näköiseksi. Vuoden 1996 vaaleissa tuolloin 73-vuotias Bob Dole värjäsi hiuksiaan tummiksi.

Bill Clinton sitä vastoin harmaantui äkillisesti vuoden 1992 tienoilla, kun hän pyrki ja tuli valituksi presidentiksi. Clinton epäillään värjänneen hiuksensa harmaiksi vaikuttaakseen vanhemmalta ja kypsemmältä.   

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja