USA:n mahdollinen koronnosto askarruttaa sijoittajia

Työvoimakustannusten ennakoitua rivakampi nousu Yhdysvalloissa ajoi osakekurssit eilen jyrkkään laskuun kautta maailman.

Monien pitkään uumoilema pörssiromahdus antoi edelleen odottaa itseään, sillä iltapäivän osakekauppa sujui nousevin kurssein niin Helsingissä kuin Euroopan valtapörsseissäkin.

Markkinoilla ennakoitiin kurssien toipuvan myös Yhdysvalloissa. Välittäjät tosin kuvasivat tunnelmia odottaviksi. Kurssit saattavatkin heitellä rajusti aina elokuun loppuun, jolloin rahapolitiikkaa linjaava Yhdysvaltain keskuspankin Fedin avomarkkinakomitea kokoontuu seuraavan kerran. Fedin pääjohtaja Alan Greenspan teki kuluneen viikon lausunnoissaan selväksi, että keskuspankki ei aikaile nostaa korkoja, jos merkkejä inflaation kiihtymisestä ilmaantuu.

Eilen julkistetut tiedot sisälsivätkin selvän inflaatiovaroituksen. ECI-indeksi kertoi työvoimakustannusten nousseen Yhdysvalloissa toisella vuosineljänneksellä 1,1 prosenttia eli selvästi ennakoitua enemmän.

Viimeksi yhtä suuri hyppäys koettiin vuonna 1991. ECI-indeksi on juuri se tunnusluku, jota Greenspan seuraa silmä tarkkana. Niinpä ei ollut yllätys, että osakekurssit sukelsivat ja pitkät korot kääntyivät nousuun.

Yhdysvaltain romahdus tuntuisi myös muualla

Ilman hälyttävää työvoimakustannusten nousua kurssikehitys olisi saattanut näyttää toisenlaiselta. Samaan aikaan tulleet tiedot nimittäin kertoivat Yhdysvaltain talouskasvun hidastuneen selvästi toisella vuosineljänneksellä. Kasvu jäi 2,3 prosenttiin, kun se oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 4,3 prosenttia.

Analyytikot tosin luonnehtivat toisen vuosineljänneksen kasvulukuja poikkeamaksi ja uskoivat kasvun jatkuvan syksyn mittaan 3-4 prosentin haarukassa. Näin ylikuumenemisuhka varjostaisi edelleen maailmantalouden kasvuveturia.

Yhdysvalloissa on takana jo kahdeksan lihavaa vuotta, mitä pidetään poikkeuksellisena. Tavallisesti suhdannesyklit kestävät neljästä kuuteen vuotta. Pitkään jatkuva kasvu synnyttää talouteen pullonkauloja, jotka kiihdyttävät inflaatiota. Tämä taas pakottaa keskuspankin nostamaan korkoja ja seurauksena on kasvun hiipuminen.

Aasiaa ja Latinalaista Amerikkaa ravistelleet talouskriisit sekä Euroopan heikot suhdanteet ovat viime aikoina korostaneet Yhdysvaltain merkitystä talouskasvun ylläpitäjänä. Talousennustajat listaavatkin pahimpien vaihtoehtojen joukkoon Yhdysvaltain kasvun romahtamisen. Tasapainoisen kehityksen kannalta New Yorkin pörssin kurssikehitys nousee tärkeään asemaan, sillä amerikkalaiset ovat eurooppalaisia ahkerampia osakesäästäjiä.

Jos kurssit Wall Streetillä yhtäkkiä notkahtaisivat pahasti, Yhdysvaltain yksityinen kulutus romahtaisi ja yritysten voitot hupenisivat. Seuraukset tuntuisivat kaikkialla maailmassa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat