Mainos

USA:n maajoukot lisäävät läsnäoloaan Afganistanissa

Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaat ovat jatkaneet tukikohtansa rakentamista Kandaharin liepeillä eteläisessä Afganistanissa.

Amerikkalaisjoukkojen edustaja Kenton Keith sanoi Islamabadissa, että alueella on jo 600 merijalkaväen sotilasta ja että 400 sotilasta on tulossa lähituntien tai päivien aikana.

Amerikkalaiskenraali Tommy Franks mukaan merijalkaväen sotilaiden tehtävänä on lisätä painostusta Talebanien tukikohtaa Kandaharia kohtaan. Kenraalin mukaan suunnitelmissa ei kuitenkaan ole maajoukkojen hyökkäystä Kandahariin.

Erämaassa sijaitsevan lentokentän valtauksen jälkeen amerikkalaiset helikopterit ja rahtikoneet ovat lennättäneet tukikohtaan lisää joukkoja ja sotatarvikkeita. Amerikkalaiset ovat olleet hyvin vaiteliaita lentokentän sijainnista. -Kehottaisimme turvallisuussyistä viestimiä luopumaan yrityksistä paikallistaa merijalkaväen tukikohta, sanoi kapteeni Stuart Upton alueella vierailleelle uutistoimisto Reutersin toimittajalle.
Amerikkalaiskoneet pommittivat Kandaharin liepeillä olevaa rakennusta, jossa uskottiin olevan al-Qaida-järjestön ja Talebanin korkea-arvoisia johtajia. Talebanin entinen Pakistanin-lähettiläs Abdul Salam Zaeef sanoi kuitenkin uutistoimisto AIP:lle, että pommitusten kohteena ollut rakennus oli paikallisen virkamiehen asunto. Zaeefin mukaan Talebanin johtaja mullah Omar tai muita liikkeen johtajia ei ollut rakennuksessa pommitusten aikana.

Vankilakapina päättyi

Pohjoisen liiton joukot ovat tänään ottaneet haltuunsa Mazar-i-Sharifissa vankilalinnoituksen, jossa käytiin kiivaita taisteluja Taleban-liikkeen ulkomaisia taistelijoita vastaan. Pohjoinen liitto sai aamupäivällä linnoituksen kokonaan haltuunsa ja tukahdutti viimeisenkin vastarintapesäkkeen. Satoja ihmisiä kuoli taisteluissa. -Olemme tukahduttaneet viimeisenkin vastarinnan. Kaikkiaan surmasimme 450 ihmistä. Kukaan ei halunnut antautua, sanoi pohjoisen liiton kenraali Abdul Atif.

Talebanin ulkomaiset taistelijat, jotka pidätettiin Kunduzissa ja siirrettiin Mazar-i-Sharifiin, ryhtyivät vankikapinaan kolme päivää sitten. He sieppasivat vartijoiltaan suuria määriä aseita ja ammuksia ja avasivat tulen vankilan sisällä. Vartijoina toimivat pohjoisen liiton sotilaat vastasivat tuleen konekivääreillä ja panssarivaunuilla. Kapinan tukahduttamisessa käytettiin myös Yhdysvaltain ilmapommituksia sekä amerikkalaisia erikoisjoukkoja.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tänään vaatinut, että asiasta on tehtävä kansainvälinen tutkimus. -Pikaisesti järjestettävässä tutkimuksessa tulisi selvittää, mikä aiheutti tämän välikohtauksen, mm. oliko vankien pidättämisessä ja säilyttämisessä puutteita. Myös pohjoisen liiton sekä amerikkalaisten ja brittiläisten joukkojen osuus tulisi selvittää, vaati Amnesty.

(MTV3-STT-RB-Reuters-AFP)

YK:n asiantuntijan mukaan arviolta yli puolet Yhdysvaltain pudottamista pommeista Kabuliin harhautui ohi kohteista. Pommeista on varaa pitkäksi aikaa, koska huomattava osa niistä jäi räjähtämättä. Erityisen vaarallisia ovat räjähtämättömät rypälepommit.

(Kymmenen uutiset 28.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.