Mainos

USA:n maajoukkoja Afganistanissa

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan USA on aloittanut maaoperaation Afganistanissa.

Ministeriön mukaan Afganistanin maaperällä on pieni määrä USA:n erikoisjoukkoja. Lähteiden mukaan kyseessä ei vielä ole suurisuuntainen hyökkäysoperaatio.

Yhdysvallat on jatkanut Afganistanin vastaisia yöllisiä ilmaiskuja. Iskujen kohteena on ollut sekä pääkaupunki Kabul että Kandaharissa sijaitsevat Talebanien tukikohdat. Silminnäkijöiden mukaan Kandaharia pommitettiin puolen tunnin aikana kaikkiaan neljässä eri aallossa. Talebanin ilmatorjunnan ei kerrottu vastanneen iskuihin.

Yhdysvallat uskoo pommitusten surmanneen joitakin Osama bin Ladenin terroristiverkosto al-Qaidan jäsenistä. Taleban on toistuvasti vakuuttanut johtohenkilöidensä olevan turvassa ja voivan pommituksista huolimatta hyvin.

Siviiliuhrien määrästä kiistaa

Propagandasota Afganistanin pommituksissa surmansa saaneiden määrästä kovenee. Yhdysvallat on kiistänyt Talebanien väitteet, joiden mukaan Afganistanin vastaisissa ilmaiskuissa olisi menehtynyt jopa 900 ihmistä. Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeldin mukaan iskuissa on menehtynyt neljä siviiliä, kun ohjus iskeytyi vahingossa Kabulissa sijainneeseen taloon.

Yhdysvaltain mukaan Talebanien oma ilmatulitus olisi aiheuttanut loput siiviilien kärsimistä vahingoista. Afganistania hallitseva Taleban väitti eilen jopa 900 ihmisen saaneen surmansa iskuissa.

Arviolta 3500 afganistanilaista on tullut rajan yli Pohjois-Pakistaniin tämän päivän aikana. Määrä on suurin yhden päivän pakolaistulva sen jälkeen kun Yhdysvaltain johtama liittouma aloitti ilmasodan Afganistanissa.

Pakolaisvirta kasvaa

Arviolta 3 500 Afganistanista pakenevaa ihmistä on virrannut tämän päivän aikana Quettan ja Chamanin raja-asemien kautta Pakistaniin. YK:n viranomaisten mukaan pakolaistulva oli suurempi kuin minään muuna päivänä sitten pommitusten alkamisen 7. lokakuuta. Tilannetta kuvailtiin kaoottiseksi.

Pakolaiset saapuivat seudulle, jossa kärsitään pitkään jatkuneesta kuivuudesta. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja Fatoumata Kaba kertoi, että paniikissa olevat pakolaiset tulivat Kandaharista, jota pommitettiin ankarasti viime yönä. Kaban mukaan monet olivat joutuneet eroamaan perheistään matkan varrella.

Ainakin puolet Kandaharin 100 000 asukkaasta on lähtenyt kaupungissa. Pakistaniin on paennut pommitusten alkamisen jälkeen kymmeniätuhansia afganistanilaisia.

Pakolaisjärjestön arvion mukaan rajan yli kulkee päivittäin noin 2 000 pakolaista, joista suurimmalta osalta puuttuu lainmukainen viisumi. Lukuisten ihmisten uskotaan odottavan pääsyä Pakistaniin rajanylityspaikoilla. Afganistanin pakolaistulvien kasvamista pelkäävä UNHCR on pyytänyt varoja pakolaisleirien rakentamiseen Pakistaniin ja Iraniin.

(MTV3-Reuters-AFP)

.
.
.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.