USA:n lainsäädäntö hidasta - radikaaleja muutoksia lähes mahdotonta saada läpi

Yhdysvalloissa päätäntävalta on huomattavasti monimutkaisempaa kuin Suomessa. Pelinappuloina toimivat kongressi, edustajainhuone ja senaatti sekä presidentti. Lisäksi omana yksikkönään soppaa hämmentää korkein oikeus.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa, että perusajatuksena on, että valta jaetaan monelle taholle, joita äänestetään eri sykleissä.

- Mikä tahansa lakialoite pitää mennä ensin edustajainhuoneen ja senaatin läpi, jonka jälkeen presidentti voi hyväksyä sen.

Kun aloite kiertää monessa pöydässä ja edustajat vaihtuvat tiuhaan tahtiin, on yhteisymmärryksen löytyminen usein hankalaa.

- Järjestelmän perusajatus on estää, ettei kovinkaan radikaaleja muutoksia tehtäisi koko ajan, joka tietenkin huomioon ottaen maan ongelmat nyt on melkoinen ongelma ja haaste, Salonius-Pasternak summaa.

Tuoreen kongressivaalituloksen mukaan republikaanipuolue sai haltuunsa edustajainhuoneen enemmistön demokraateilta selkein luvun. Sen sijaan senaatissa demokraatit pitänevät yhä hallussaan enemmistöä.

- Edustajainhuoneeseen valitut edustavat sitä ruohonjuuritasoa, kun taas senaattorien oletetaan ajavan osavaltionsa, mutta myös maan laajempia etuja. Eli senaattiin ja edustajainhuoneeseen haetaan vähän eri profiilin henkilöitä.

Miten minkäänlaisen yhteisymmärryksen saavuttaminen on ylipäänsä mahdollista esimerkiksi uusia lakeja luodessa?

- Mahdollisuuksia on monia, jos presidentti sanoo kuitenkin "ei" laki todennäköisesti kuolee siihen. On teoriassa mahdollista, että kongressi keräisi tarpeeksi ääniä, että ajettaisiin presidentin veton yli, mutta käytännössä näin ei tule tapahtumaan.

Katso Charly Salonius-Pasternakin haastattelu: (Huomenta Suomi 3.11.2010)

Lue myös:

    Uusimmat