Mainos

USA:n Lähi-idän kumppanit mustalle listalle ihmiskaupasta

Yhdysvallat suomii raportissaan ihmiskaupan sallimisesta muun muassa Qataria, Kuwaitia ja Bahrainia. Entistestään listalla ovat esimerkiksi Venezuela, Pohjois-Korea ja Saudi-Arabia.

Yhdysvaltojen Lähi-idän kumppanit joutuivat tänään mustalle listalle niiden valtioiden joukkoon, joita Yhdysvallat syyttää ihmiskaupan sallimisesta. Ulkoministeriön vuosiraportissa Bahrain, Kuwait, Oman ja Qatar pitävät seuraa muun muassa Kuuballe, Burmalle ja Pohjois-Korealle.

Mustalle listalle joutuneilla on kolme kuukautta aikaa kohentaa tilannetta. Jos muutosta ei tule, valtiot voivat esimerkiksi menettää Yhdysvaltain tuen hakiessaan lainoja Maailmanpankista tai Kansainvälisestä valuuttarahastosta IMF:stä. Pakotteet voidaan tilanteesta riippuen jättää myös langettamatta.

- Ihmiskauppa on nykypäivän orjuuden muoto, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice raportin johdannossa.

- Rikolliset riistävät kaikkein heikoimpia keskuudessamme, ensisijaisesti naisia ja lapsia, muistutti ulkoministeri.

Uusina maina listalle joutuivat tänä vuonna myös Malesia, Algeria ja Päiväntasaajan Guinea. Jo viime vuonna erityistarkkailussa olivat Iran, Kuuba, Burma, Pohjois-Korea, Saudi-Arabia, Sudan, Syyria, Uzbekistan ja Venezuela. Myös Belize, Laos ja Zimbabwe olivat viime vuonna listalla, mutta pääsivät tänä vuonna pois.

Yhdysvaltain ulkoministeriö tutkii vuosittain 150 maan toimia ihmiskaupan kitkemiseksi. Raportin mukaan 80 0000 ihmiskaupan uhria kulkee yli valtioiden rajojen. Heistä valtaosa on naisia tai tyttöjä, jotka joutuvat usein prostituoiduiksi. Osa ihmiskaupan uhreista joutuu pakkotyöhön tai sotilaiksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.