Mainos

USA:n lähetystöjen turvallisuudessa parannettavaa

Yhdysvallat on tehnyt lähetystöihinsä kolmasosan niistä parannuksista, joita ehdotettiin vuonna 1985 valmistuneessa korkean tason selvityksessä, viranomaiset kertoivat eilen.

Selvitykseen ryhdyttiin Yhdysvaltain merijalkaväen Beirutin päämajaan vuonna 1983 tehdyn iskun jälkeen. Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n entisen varajohtajan amiraali Bobby Inmanin raportti suositteli 3,5 miljardin dollarin eli lähes 19 miljardin markan parannuksia maan lähetystöihin ympäri maailmaa. Kuitenkin turvallisuusuudistuksia on tähän mennessä tehty vain miljardin dollarin (noin 5,4 miljardin markan) edestä, apulaishallintoministeri Patrick Kennedy kertoi. Kysymys Yhdysvaltain lähetystöjen turvallisuudesta nousi jälleen pintaan, kun Keniassa ja Tansaniassa sijaitseviin lähetystöihin tehtiin perjantaina tuhoisat pommi-iskut, joissa kuoli yli 200 ihmistä ja loukkaantui yli 5000. Jo käytetyllä miljardilla dollarilla on Kennedyn mukaan mm. rakennettu 27 uutta lähetystöä ja remontoitu olemassa olevia kiinteistöjä noudattaen Inmanin raportin turvasuosituksia.

Parannukset oli tehty lähetystöihin

Kennedyn käsityksen mukaan kaikki turvallisuusparannukset, joita Inmanin raportissa suositeltiin Nairobin ja Dar-es-Salaamin lähetystöihin, oli toteutettu. Hän kuitenkin myönsi, ettei kumpikaan lähetystö täyttänyt raportin antamia suosituksia etäisyydestä lähetystörakennuksen ja katutilan välillä. Inmanin raportin yleissuosituksiin turvajärjestelyistä sisältyi 2,7 metrin paksuiset ulkomuurit ja 30 metrin etäisyys kadulta. Tansaniassa sijaitsevassa lähetystössä ulkomuurit oli levennetty 2,7 metrin paksuisiksi, mutta kadulle oli matkaa vain 7,6 metriä. Nairobin-lähetystö puolestaan sijaitsi vain yhdeksän metrin päässä kadulta.

CIA teki tyhjäksi kaksi pitkälle vietyä hyökkäyssuunnitelmaa Yhdysvaltain lähetystöjä vastaan vuonna 1997 ja esti kolme muuta salahanketta soluttauduttuaan terroristiryhmiin, Washington Post -lehti kertoi tiistain numerossaan. Lehdessä ei mainittu kaavailtujen terroristi-iskujen kohteita, mutta ainakaan kumpikaan pitkälle valmistelluista salahankkeista ei koskenut Afrikan maissa sijaitsevia lähetystöjä. Lehden haastattelemat viranomaislähteet pitivät mahdollisena, että CIA:n onnistuminen salahankkeiden ehkäisyissä saattoi saada terroristit kääntämään huomionsa Nairobin- ja Dar-es-Salaamin-lähetystöihin, jotka Yhdysvaltain hallitus oli luokitellut turvallisuusriskiltään alhaisiksi.

Nairobin iskun kuolonuhreja jo 209

Keniassa sijaitsevan Yhdysvaltain lähetystön pommi-iskussa kuolleiden lukumäärä nousi tänään 209:ään. Lähetystön viereisen rakennuksen raunioita ryhdyttiin raivaamaan raskaalla kalustolla, kuten maansiirtokoneilla, mitä pidettiin merkkinä siitä, että toivo eloonjääneiden löytymisestä oli hiipunut vähäiseksi. Israelilaisen pelastusryhmän johtaja sanoi kuitenkin AFP:lle olevansa "vielä toiveikas", vaikka "oli vain pientä toivoa jonkun eloonjääneen löytämisestä". Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI keräsi tänään räjähdyspaikalta metallinkappaleita, jotka vietiin räjähdysasiantuntijoiden tutkittavaksi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja