USA:n lähettiläs: Guggenheim olisi Helsingille paljon enemmän kuin taidetta

Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck kannattaa Guggenheim-museon perustamista Helsinkiin.

Jos Helsinki haluaa olla ei vain hieno kaupunki vaan poikkeuksellinen, kaupungin on kyettävä tarjoamaan erityistä ja muista poikkeavaa, sanoo Oreck.

– Tämän vuosisadan tärkein pääoma on älyllinen ja tietopääoma. Jos haluaa kilpailla sen saamisessa, on kyettävä houkuttelemaan huippuosaajia tavanomaisesta poikkeavalla kaupunkiympäristöllä. Kyse ei ole vain taiteesta seinillä.

Suurlähettiläs mainitsee esimerkkinä Sydneyn oopperatalon: rakennus sinänsä on jo symboli, vaikka kaikki eivät oopperassa kävisikään.

Suomessa viime viikkoina vellonutta Nokia-keskustelua Oreck ei halunnut kommentoida sen tarkemmin.

"NSA-skandaalissa opittavaa"

Yhdysvaltoja on arvosteltu paljon maan tiedusteluviraston NSA:n harjoittamasta eri maiden suurlähetystöjen, viranomaisten ja poliitikkojen tiedustelusta ja vakoilusta, minkä nyt Venäjällä olevan Edward Snowdenin tietovuodot paljastivat.

– En tiedä mitä sanoa. Se on iso ja monimutkainen kysymys, Oreck vastaa hämillään miettimistauon jälkeen.

Myöhemmin hän toteaa että Obaman hallinto teki virheitä ja että Yhdysvalloilla on asiassa opittavaa.

– Yhdysvaltojen suurlähettiläillä ei ole valtaa vaikuttaa NSA:n toteuttamaan politiikkaan.

Washingtonin ja Moskovan välit ovat tällä hetkellä kylmimmät vuosiin. Kansalaisten perusoikeudet ja Snowdenin tapaus ovat vain joitakin tekijöitä. Oreckin mukaan nähtävissä on myös myönteistä, esimerkiksi Syyrian tilanteessa on päästy eteenpäin. Liikemies- ja juristitaustainen Oreck korostaa kaupankäynnin roolia suhteiden rakentamisessa ja parantamisessa.

60-vuotias Oreck päättää suurlähettiläskautensa Helsingissä marraskuussa. Hän on tällä hetkellä kolmanneksi pisimpään Suomessa palvellut Yhdysvaltojen suurlähettiläs. Suomen ystävänä tunnetun Oreckin sydäntä lähellä ovat erityisesti ympäristöasiat. Hän toteutti ajatuksiaan käytännössä muunnattamalla lähetystöalueen yhden vanhan rakennuksen energiankäytöltään huipputehokkaaksi toimistorakennukseksi.

Lue myös:

    Uusimmat