Mainos

USA:n korkein oikeus ei käsittele Guantanamo-vetoomusta

Guantanamon vankien oikeudellinen tilanne on noussut tänään otsikoihin Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden kielteisen päätöksen takia.

Yhdysvaltojen korkein oikeus on päättänyt, ettei se ota käsiteltäväkseen Guantanamo-vankien vetoomusta. Vangit pyysivät vetoomuksessa korkeinta oikeutta myöntämään heille oikeuden viedä vangitsemisensa liittovaltion tuomioistuimeen.

Presidentti George Bush sai kongressissa viime vuonna läpi lain, joka vei Guantanamon vangeilta oikeuden saada vangitsemisensa tuomioistuimessa puitavaksi. Korkein oikeus ilmoitti nyt, että se ei ota kantaa siihen, onko Bushin voimaan saattama laki perustuslain mukainen.

Puolustusasianajajien mielestä korkein oikeus oli päätöksissään 2004 ja 2006 antanut pidätetyille oikeuden viedä vangitsemisensa käsiteltäväksi amerikkalaiseen liittovaltion tuomioistuimeen.

Kolme korkeimman oikeuden tuomaria vastusti jyrkästi enemmistöpäätöstä. Lisäksi kaksi muuta tuomaria totesi erillisessä lausumassa, että vetoomuksen käsittelemättä jättäminen ei merkitse kannanottoa kiistassa.

Guantanamon amerikkalaisessa laivaston tukikohdassa Kuubassa on tällä haavaa noin 380 pidätettyä, jotka Yhdysvallat on ottanut kiinni taistelussaan terrorismia vastaan vuoden 2001 syyskuun jälkeen.

Vankien pitäminen vuosikausia Guantanamossa ilman syytteiden nostamista on herättänyt vastalauseita ympäri maailmaa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.