Mainos

USA:n korkeimman oikeuden puheenjohtaja kuoli

William Rehnquist oli vaikutusvaltainen konservatiivi, jonka presidentti Richard Nixon nimitti korkeimpaan oikeuteen 33 vuotta sitten.

Yhdysvaltain presidentti George Bush joutuu keskittymään lähipäivinä hurrikaanituhojen lisäksi toiseen, poliittisesti erittäin merkittävään kysymykseen: Kenestä valitaan korkeimman oikeuden puheenjohtajan William Rehnquistin seuraaja. 80-vuotias Rehnquist kuoli kilpirauhassyöpään kotonaan Virginiassa eilen.

Rehnquistin syöpä havaittiin viime lokakuussa. Hän pystyi kuitenkin tekemään töitä viimeisiin päiviinsä saakka.

Rehnquist oli vaikutusvaltainen ja hyvin konservatiivinen. Hän vastusti jyrkästi aborttia sekä seksuaalisten vähemmistöjen aseman parantamista ja puolusti kuolemanrangaistusta. Rehnquist muistetaan myös presidentti Bill Clintonin oikeudenkäynnistä. Hän johti puhetta senaatissa vuonna 1999, kun se toimi valtakunnanoikeutena.

Presidentti Richard Nixon nimitti Rehnquistin korkeimpaan oikeuteen vuonna 1971 ja Ronald Reagan korkeimman oikeuden puheenjohtajaksi vuonna 1986.

Rehnquistin poismeno merkitsee sitä, että korkeimmassa oikeudessa on kaksi paikkaa tyhjänä. Sandra Day O'Connor ilmoitti heinäkuussa jäävänsä eläkkeelle.

Bush on esittänyt O'Connorin tilalle maltillisena konservatiivina tunnettua John Robertsia, mutta senaatti ei ole vielä vahvistanut nimitystä. Demokraattisenaattori Edward Kennedy ehdotti tänään, että nimitykset pitäisi jättää muhimaan, kunnes Katrina-myrskyn tuhot on saatu selvitettyä.

Bush tekee kaikkensa täyttääkseen Rehnquistin ja O'Connorin paikat moraaliseen linjaansa sopivilla konservatiiveilla. Yhtenä Rehnquistin seuraajaehdokkaana on mainittu muun muassa oikeusministeri Alberto Gonzales.

Korkeimmalla oikeudella on Yhdysvalloissa suunnattomasti valtaa. Sen päätökset perustuslaillisissa kiistoissa ovat lopullisia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.