Mainos

USA:n keskuspankki laski ohjauskorkoa 0,5 prosentilla

Yhdysvalloissa on inflaatiopaineita, joita tulee muun muassa öljyn hinnan voimakkaasta noususta. Liian suuri koronalennus voimistaisi inflaatiota.

Yhdysvaltain keskuspankin avomarkkinakomitea on laskenut ohjauskorkoa 0,5 prosenttiyksiköllä. Korko oli ennen laskua 5,25 prosenttia.

Markkinoilla oli etukäteen tavallista suurempaa epävarmuutta Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtajan Ben Bernanken ja avomarkkinakomitean päätöksestä.

Ennen Yhdysvallan keskuspankin päätöstä markkinat jännittivät, mitä Fed painottaa korkopäätöksessään. Puolestapuhujia löytyi sekä 0,25 että 0,5 prosenttiyksikön koronalennukselle.

Ohjauskoron alentamisen puolella prosenttiyksiköllä arvioitiin merkitsevän sitä, että etusijalla on talouskasvu. Neljännesprosenttia puoltaneet näkivät inflaatiopelon hallitsevana tekijänä.

Talouskasvua painottaneiden analyytikkojen mukaan Yhdysvaltain asuntoluottokriisi aiheuttaa epävarmuutta kuluttajien keskuudessa. Jos yksityinen kulutus heikkenee, se vaimentaa nopeasti talouskasvua. Puoli prosenttiyksikköä alempi ohjauskorko helpottaisi asuntovelallisten asemaa ja löisi löylyä kulutukseen.

Myös työllisyyden kääntyminen heikompaan suuntaan puolsi suurempaa ohjauskoron alentamista.

Yhdysvalloissa on kuitenkin inflaatiopaineita, joita tulee muun muassa öljyn hinnan voimakkaasta noususta. Liian suuri koronalennus voimistaisi inflaatiota.

Lisäksi suuri koronalennus päästäisi asiansa sotkeneet pankit kuin koira veräjästä, mikä olisi vastoin markkinatalouden periaatteita.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.