USA:n Keskilänsi: Mormoni kelpaa meille

Republikaanien kannatus Yhdysvaltain Keskilännessä on nyt kovempaa kuin koskaan. Esimerkiksi Nebraskassa maanviljelijät ovat täysin kyllästyneitä Barack Obamaan ja syyttävät istuvaa presidenttiä varsinkin maan talouden alamäestä. Erittäin uskonnollisella ns. Bible Beltin alueella Mitt Romneyn mormonitaustakaan ei haittaa, päin vastoin.

- Minulla on monia ystäviä, jotka ovat mormoneja, eikä heidän kanssaan ole ollut mitään ongelmaa, kertoo MTV3:n haastattelema Larry Bostock pienestä Red Cloudin kylästä.

Red Cloud on 1200 asukkaan pikkukylä Nebraskan osavaltiossa keskellä Yhdysvaltoja. Nimi on poimittu vanhalta intiaanipäälliköltä. Täällä on kilometreittäin maissi- ja soijapapupeltoja, paljon karjankasvattajia ja poliittisesti erittäin republikaanista väkeä.

- Äänestän Romneya. Olen rekisteröitynyt republikaani ja aina ollut. Äänestän ihan aina republikaaneja, vakuuttaa Palacen baaritiskille aamukahviaan hörppimään tullut Rollie Mayers. Presidentti Obama on Keskilännessä vihattu mies. Häntä syytetään erityisesti maan talouden pilaamisesta.

Maissisato pilalla - seuraukset näkyvät myös Suomessa

Nebraskan maanviljelijöille on kesä 2012 ollut huono. Kuivuus pilasi maissisadon lähes kokonaan ja puimurit nököttävät paikallaan. Vaikutukset ovat maailmanlaajuiset, onhan kyseessä Yhdysvaltain vilja-aitta. Huono sato vaikuttaa viljan ja sitä kautta myös ruuan hintoihin Suomessakin. Välillisesti hinnannousu näkyy leivän lisäksi lihassa, koska varsinkin maissista ja soijasta osa menee karjan rehuksi.

- Piloille meni maissisato, nyt odotellaan saadaanko soijapavusta osa pelastettua, kertoo Robert Boden pihvipaikka Palacen baaritiskillä. - Minä olen kotoisin Kansasin puolelta Osbornesta ja olen juuri palannut jatkamaan isäni työtä maanviljelijänä. Äänestän aina republikaaneja, kertoo 27-vuotias Boden.

Obama yrittää viedä aseemme

Palacen takahuoneessa on aamuisin eläkkeellä olevien maanviljelijöiden biljardituokio. Suuresta seurueesta löytyy vain yksi demokraatti, joka hänkin saa rankkaa vinoilua osakseen. MTV3:n jo neljä vuotta sitten haastattelema Joe Gillet äänestää republikaaneja, koska Obama tiukentaa aselakeja.

- Minä rakastan aseitani ja Obama yrittää viedä ne pois. Olenkin nyt antanut parhaimmat aseeni lapsilleni, että Obama ei pääse niihin käsiksi. Lisäksi säilytän yhtä asetta sänkyni alla, ihan vain puolustaakseni itseäni, kertoo nyt 86-vuotias Joe Gillet. Mitta on tullut täyteen myös monilla muilla ja Obama on täällä selvästikin vihattu mies.

- Me olemme saaneet tarpeeksemme Obamasta ja muutoksesta. Talous on niin huonossa jamassa kuin voi vain olla. En muista, että tilanne olisi ollut ikinä näin huono, manaa Wayne Margot.

Larry Bostock puolestaan sanoo, että Obama ei ole pitänyt yhtään ainutta lupaustaan.

- Tai itse asiassa yhden lupauksen hän piti. Hän sanoi jakavansa hyvinvointia. Niin on myös käynyt. Työtätekevät maksavat nyt niille, jotka eivät tee työtä.

Tupakanhinta karkasi käsistä

Red Cloudissa on seitsemän kirkkoa ja yksi viinakauppa. Koko kylä on nyt hieman sokissa äskettäin tapahtuneen liikenneonnettomuuden vuoksi. Koulubussin ja rekan törmäyksessä kuoli kaksi lasta ja molemmat kuljettajat. Äänestysinnokkuus on huono, sillä valitsijamieskäytännön vuoksi muilla kuin republikaaneilla ei ole sananvaltaa. - Olen vaalilautakunnassa mukana ja viime vaaleissa vain 40 prosenttia ihmisistä vaivautui äänestämään. En ymmärrä, miksi nykyteknologian avulla ei jokainen ääni voisi vaikuttaa, ihmettelee ravintola Palacen uusi omistaja Terry Meyer MTV3:lle. - Minä annan ääneni Romneylle ja siihen on selvä syy. Tupakan hinta on noussut Obaman aikana kahdesta dollarista lähes viiteen ja koska poltan, minun veroni ovat nousseet, kertoo soijapaputehtaalla työskentelevä Gene B.Horne.

Demokraattikapinalliset vähissä

Red Cloudin kylästä löytyy pari presidentti Barack Obaman kannattajaa. Jo kahdeksan ja neljä vuotta sitten haastattelemamme Steve Kile on yksi heistä.

Hänen elämässään on tapahtunut viime vuosina paljon. Karjatila on myyty, yhtiökumppanina toiminut veli muuttanut muualle ja Kile's Cattle -tila vuokrattu. Kile jatkaa kuitenkin työtään pankkiirina ja kertoo, että ei maanviljelijöillä nyt niin huonosti mene kuin he antavat ymmärtää.

- Itse asiassa me olemme nyt kiireisiä maanviljelijöiden rahojen tallentamisessa. Emme juurikaan joudu lainaamaan heille rahaa. Vaikka nyt oli huono vuosi, niin maanviljelijät elävät parasta kulta-aikaansa. Viljaa kun hyödynnetään nyt myös osana polttoaineita, kertoo Kile.

Kuluneesta 3,5 vuodesta Steve Kile antaa Obamalle hyvän arvosanan.

- Työpaikat ovat lisääntyneet meillä Yhdysvalloissa sellaiset 27 tai 28 kuukautta. Kasvu ei ole nopeaa, mutta sitä on. Osama Bin Laden tapettiin ja sota Irakissa loppui. Romney sen sijaan on vain pikku poika, joka leikkii isänsä rahoilla. Minun on hyvin vaikea kutsua häntä bisnesmieheksi. Mutta täällä Nebraskassa ei äänestetä mustaa miestä, se on aivan varma asia, vaikka sitä ei sanota ääneen, vuodattaa Steve Kile MTV3:lle.

Takaisin juurille

Red Cloud on joutunut kärsimään samasta kuin monet pienet paikat Keskilännessä. Kaupat ja kahviot katoavat, tilalle tulee pikaruokapaikka Subway ja iso marketti. Nuoret lähtevät isompiin kaupunkeihin, mutta osa kuitenkin myös palaa juurilleen. Näin tekivät myös Melissa ja Barry Nelson.

- Me olemme juuri muuttaneet tänne Texasista. Isoäitini on Red Cloudista kotoisin. Mielestäni ihmiset ovat täällä aitoja, he eivät juokse julkkiksien perässä. Eikä heille ole tärkeää, kuinka paljon kukin tienaa, millainen talo tai auto sinulla on.Tänne oli ihana palata, herkistyy Melissa Nelson MTV3:n haastattelussa.

Nebraskalla on viisi valitsijamiestä, saman verran kuin edellisvaaleissa. Asukkaita koko osavaltiossa on noin 1,8 miljoonaa. Valitsijamiespotin korjaa republikaanien ehdokas Mitt Romney.

Seuraavaksi Road Show pysähtyy New Orleansissa tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat