USA:n joulukauppa käynnistyi odotettua nihkeämmin

Yhdysvaltain joulukaupan avaus houkutteli viikonloppuna kauppoihin viime vuotta enemmän kävijöitä, mutta kulutettujen dollarien määrä notkahti vuoden takaisesta.

Amerikkalaiset käyttivät rahaa joulukaupan avausviikonloppuna vähemmän kuin vuosi sitten. Yhdysvaltain vähittäiskaupan yhdistyksen mukaan viikonloppuna kävi ostoksilla 147 miljoonaa kuluttajaa eli 4,8 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Rahaa kului kuitenkin runsaat 347 dollaria kuluttajaa kohden, mikä oli noin 3,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Kulutettujen dollarien määrä oli kuitenkin lähes 15 prosenttia suurempi kuin vuonna 2005.

Vähittäiskauppa on odottanut hermostuneena joulukauden alkua, sillä ennusteiden mukaan myynti nousee viime kaudesta vain noin neljä prosenttia. Amerikkalaisten kuluttajien arvellaan olevan varsin varovaisia ostoksissaan tämän joulun alla, sillä nousevat bensan hinnat ja asuntokaupan ongelmat ovat laannuttaneet kulutushysteriaa.

Joulukausi on kaupoille kuitenkin elintärkeä, sillä sen osuus koko vuoden myynnistä on jopa puolet. Kaikkiaan joulukaupan aloittavan kiitospäivän jälkeisen perjantain eli "mustan perjantain" osuus joulumyynnistä on 4,5-5 prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat