Mainos

USA:n joukot valvomaan Haitin vallansiirtoa

USA lähettää joukkoja valvomaan Haitin vallansiirtoa. Maan eilen eronnut presidentti Jean-Bertrand Aristide saanee turvapaikan Etelä-Afrikasta.

Ulkomaiset joukot kiirehtivät tänään rauhoittamaan tilannetta Haitissa sen jälkeen kun presidentti Jean Bertrand Aristide oli poistunut maasta. Pääkaupungin Port-au-Princen kaduilla juhlittiin kapinallisten voittoa.

Yhdysvallat aikoo lähettää Haitiin 1 500 - 2 000 sotilasta, puolustusministeri Dick Cheney kertoi. YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi aiemmin kansainvälisten joukkojen lähettämisen.

Yhdysvallat aikoo myös perustaa erityisen neuvoston valvomaan Haitin vallansiirtoa, järjestämään maassa ennenaikaiset vaalit ja riisumaan kapinalliset aseista, kertoi nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja maanantaina.

-Siitä tulee kolmiosainen neuvosto, johon kuuluu opposition, hallituksen ja kansainvälisen yhteisön edustajia, jotka muodostavat eräänlaisen "vanhimpain neuvoston", ulkoministeriön edustaja sanoi uutistoimisto Reutersille.

Ulkoministeriön tarkoituksena on saada virkaatekevä presidentti Boniface Alexandre, Haitin pääministeri Yvon Neptune ja "todennäköisesti" myös Karibian maiden kauppajärjestön Caricomin edustaja muodostamaan neuvosto "tusinasta merkittävästä haitilaisesta".

Edustajan mukaan Yhdysvaltain sotilaat tulevat todennäköisesti osallistumaan myös kapinallisten aseistariisuntaan:

-En minä usko, että me siellä vain nenäämme kaivelisimme, edustaja kuittasi.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin lähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että maassa on jo "parisataa sotilasta ja parisataa voi saapua tänään".

Ranskan armeijan mukaan paikalla on nyt viitisenkymmentä sotilasta. Loppujen parinsadan sotilaan ryhmästä on määrä saapua maahan parin kolmen päivän kuluessa.

Haitin kapinallisjoukkojen johtaja Guy Philippe, jonka joukot ovat vallanneet liki koko maan, on sanonut kapinallisten olevan valmiita aseistariisuntaan.

- Olemme valmiita luopumaan aseista. Tarvitsemme kansainvälisiä joukkoja, Philippe sanoi uutistoimisto AFP:lle maan toiseksi suurimmassa kaupungissa, Cap Haitienissa.

Aristidelle turvapaikka Etelä-Afrikasta?

Etelä-Afrikka on ilmoittanut olevansa valmis harkitsemaan turvapaikan myöntämistä Haitin vallasta syöstylle presidentille Jean-Bertrand Aristidelle. Asiasta päätetään mahdollisen turvapaikkahakemuksen saavuttua, sanoi Etelä-Afrikan apulaisulkoministeri Aziz Pahad.

Aristide saapui tänään Keski-Afrikan tasavaltaan, josta hänen arvellan jatkavan Etelä-Afrikkaan. Pääkaupungin Banguin lentokentällä oli vastassa kaksi Keski-Afrikan tasavallan ministeriä. Aristide saapui maahan vaimonsa kanssa haitilaisella siviilikoneella. Hän ei antanut lausuntoa lentokentällä, vaan poistui kiireisesti neuvotteluihin vastaanottajien kanssa. Myöhemmin hän piti kuitenkin radiopuheen, jossa hän syytti vastustajiaan "rauhanpuun kaatamisesta".

- Syrjäyttämällä minut he ovat kaataneet rauhanpuun, mutta se tulee kasvamaan uudelleen, koska sillä on louverturelaiset juuret, Aristide julisti.
Hän viittasi termivalinnallaan Toussaint Louvertureen, joka johti Haitin mustien orjien kapinaa vuonna 1791.

Aristiden on määrä viettää Keski-Afrikan tasavallassa maassa muutamia päiviä, minkä jälkeen hän jatkaa matkaansa Etelä-Afrikkaan, kertoi paikallinen virkamies uutistoimisto AFP:lle.

Aristide erosi presidentin tehtävistä eilen estääkseen "verilöylyn" Haitissa. Presidentin tehtävät siirtyivät Haitin korkeimman oikeuden puheenjohtajalle Boniface Alexandrelle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 01.03.2004)

Haitin kapinalliset ovat saapuneet johtajansa Guy Philippen kanssa pääkaupunki Port-au-Princeen. Syrjäytetyn presidentti Jean-Bertrand Aristiden kannattajat eivät näytä tekevän vastarintaa.

(Seitsemän uutiset 01.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.