USA:n joukot Kuwaitin ja Irakin välisellä vyöhykkeellä

Yhdysvallat ja Britannia ovat siirtäneet joukkojaan hyökkäysasemiin Irakin rajalle. Myös pitkänmatkan pommikoneiden lentovalmistelut ovat käynnissä.

Yhdysvaltain johtamat joukot ovat siirtyneet Kuwaitin ja Irakin väliselle demilitarisoidulle vyöhykkeelle, kertovat kuwaitilaiset lähteet uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvaltain laivastoa Persianlahdella komentava vara-amiraali Timothy Keating on sanonut, että Irakin sota alkaa hyvin todennäköisesti parin lähipäivän aikana.

Persianlahdella oleviin Britannian Tornado-hävittäjiin asennetaan parhaillaan risteliyohjuksia. Sotilasasiantuntijoiden mukaan risteilyohjuksia ei asenneta koneisiin kuin vain muutama tunti ennen hyökkäystä.

Yhdysvaltain presidentti George Bushin uhkavaatimuksen mukaan Saddam Husseinin ja hänen lähipiirinsä olisi poistuttava maasta ennen määräaikaa, joka umpeutuu ensi yönä.

Hiekkamyrsky iski amerikkalaisjoukkoihin Irakin rajalla

Hiekkamyrsky iski tänään Kuwaitissa lähellä Irakin rajaa oleviin amerikkalaisjoukkoihin. Myrsky leikkasi näkyvyyden osissa Kuwaitin aavikkoa vain muutamaan metriin, kertoi joukkojen mukana oleva uutistoimisto Reutersin toimittaja.

Amerikkalaiskomentajat ovat sanoneet, että säällä voi olla merkitystä hyökkäyksen ajankohdasta päätettäessä. Hiekkamyrskyt vähentävät näkyvyyttä ja saattavat haitata välineistön käyttöä, mutta toisaalta tarjoavat myös suojaa vastapuolelta.

Amerikkalaisten maajoukkojen odotetaan tunkeutuvan Irakiin kiivaan ilmahyökkäyksen jälkeen tai jo sen aikana.

Irakin lähistöllä noin 300 000 liittoutuman sotilasta

Irakin lähialueille on keskitetty noin 250 000 amerikkalaista ja 45 000 brittiläistä sotilasta. Luvut ovat arvioita, sillä tarkkoja tietoja ei ole annettu.

Seuraavassa lyhyt esittely liittoutuman joukoista:

Maavoimat:
Amerikkalaissotilaista on Kuwaitissa noin satatuhatta maavoimien ja merijalkaväen sotilasta. Yhdysvaltain puolustusministeriö on kutsunut palvelukseen myös yli 188 000 reserviläistä, joista ainakin osa lähetetään Persianlahden alueelle.

Laivasto:
Persianlahden alueen lähivesillä on kuusi amerikkalaista lentokoneiden tukialusta. Ne ovat Kitty Hawk, Abraham Lincoln, Constellation, Theodore Roosevelt ja Harry Truman ja ydinkäyttöinen Nimitz. Tukialuksia seuraa taisteluosasto, johon kuuluu kymmenkunta risteilijää, hävittäjää ja sukellusvenettä. Tukialuksilla on yli 5000 miestä ja koko taisteluosastoon kuuluu 12 000-15 000 miestä. Kullakin tukialuksella on 75 lentokonetta, mm. F/A-18 Hornet - ja F-14 Tomcat -hävittäjiä. Osaston aluksilla on matalalla, tutkan havaitsemattomissa lentäviä Tomahawk-risteilyohjuksia, joiden kantomatka on 1600 kilometriä. Useimmilla taisteluosaston aluksilla on huippunykyaikainen Aegis-ilmapuolustusjärjestelmä. Sen avulla pystytään jäljittämään ja tuhoamaan samanaikaisesti yli sata lentokonetta ja ohjusta.

Ilmavoimat:
Irakin sotaa varten on Persianlahden alueen läheisyyteen saapunut myös tutkassa näkymättömiä B-2-pommikoneita. Virallista tietoa niiden määrästä tai sijoituspaikasta ei ole annettu, mutta koneita on ilmeisesti neljä ja niiden sijoituspaikkana ovat Diego Garcian saari Intian valtamerellä ja Fairfordin tukikohta Britanniassa. Tämä on ensi kerta, kun B-2-koneita on sijoitettu ulkomaiseen tukikohtaan. Kosovon ja Afganistanin pommituskampanjaan osallistui näitä koneita, mutta ne tekivät lentonsa Missourissa Yhdysvalloista olevasta tukikohdasta. Qatarissa taas on F-117A-hävittäjiä, jotka nekin ovat lähes tutkassa näkymättömiä. B-52- ja B-1-pommikoneita taas on sijoitettu Diego Garcian saarelle. Amerikkalaisten lentokonearsenaaliin kuuluu myös mm. F-15C-hävittäjiä, F-15E-rynnäkkökoneita, F-16-hävittäjiä, A-10-rynnäkkökoneita.

Britit: Brittien Irak-joukkoihin kuuluu 26 000 maavoimien sotilasta. Joukkoihin lukeutuu myös jo toisessa maailmansodassa mainetta niittänyt 7. panssariprikaati, joka tunnetaan paremmin nimellä Erämaarotat. Erämaarotat on sijoitettu ilmeisesti Kuwaitiin samoin kuin brittijoukkojen 120 Challenger-2-panssarivaunua. Persianlahden alueella on myös brittiläinen lentokoneiden tukialus Ark Royal, jonka tukena on lähes 20 aluksen laivasto-osasto. Kuwaitissa on myös australialainen noin 2000 miehen sotilasosasto. Persianlahden alueella on lisäksi muutaman sadan sotilaan yksiköitä mm. Kanadasta, Tshekistä, Romaniasta, Slovakiasta ja Ukrainasta.


(MTV3-STT-Reuters)

(Seitsemän uutiset 19.03.2003)

(Seitsemän uutiset 19.03.2003)

Lue myös:

    Uusimmat