Mainos

USA:n joukot jatkavat Saddamin avustajien etsintöjä Irakissa

Yhdysvaltain joukot etsivät tänään Saddam Husseinin avustajia eri puolilla Irakin pääkaupunkia Bagdadia. Amerikkalaissotilaat jahtaavat ensisijaisesti yli 50:tä epäiltyä, joista on löydetty tähän mennessä vasta kaksi.

-Nyt kun hallinto on hajonnut, pyrimme saamaan kiinni eräitä henkilöitä, jotta työ saataisiin päätökseen. Tavoitteenamme on estää vanhan vallan paluu, sanoi prikaatikenraali Vincent Brooks.

Sotilaat ryhtyivät myös toimiin järjestyksen palauttamiseksi kaduille ja saadakseen ryöstelijät aisoihin, mutta yrityksissä ei saavutettu toistaiseksi merkittävää menestystä. Lisäksi suurin osa maasta joutuu edelleen pärjäämään ilman sähköä ja ihmiset tarvitsevat vettä sekä lääkkeitä.

Amerikkalaiskenraali Tommy Franks vieraili Bagdadissa tutustuakseen tilanteeseen ja tavatakseen paikalla olevia liittouman sotilaita. Franksin odotetaan julistavan lähipäivinä Irakin vastaisen sodan päättyneeksi.

Levottomuudet ovat kuitenkin jatkuneet vielä muun muassa Mosulissa Pohjois-Irakissa. Amerikkalaissotilaat ampuivat tiistaina ainakin seitsemän irakilaista, kun alueen asukkaiden mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi. Lisäksi ainakin kolme ihmistä kuoli ja kaksi lasta haavoittui ryöstelijöiden, Irakin poliisin ja Yhdysvaltain joukkojen välisessä tulituksessa eilen.

Yli 200 Irakista pois pyrkivää iranilaista joutui jäämään niin sanotulle ei-kenenkään-maalle, kun Jordanian viranomaiset kieltäytyivät päästämästä heitä maahan. Iranilaiset olivat lähteneet joitakin päiviä sitten Bagdadin länsipuolella sijaitsevasta pakolaisleiristä.

Diplomaattisella rintamalla EU-johtajat neuvottelivat Ateenassa siitä, miten Irakin jälleenrakentamisessa pitäisi edetä ja miten YK saataisiin mukaan maan uudistamiseen.

Myös Britannian pääministerin Tony Blairin ja Ranskan presidentin Jacques Chiracin kerrottiin keskustelleen kahden kesken myönteisessä hengessä.

Yhdysvaltain viranomaiset jatkoivat puolestaan Syyrian syyttämistä Irakin entisten johtajien suojelusta. Syyria ulkoministeriö kiisti jyrkästi amerikkalaistiedot ja vakuutti olevansa valmis tekemään yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa asioissa, jotka koskevat irakilaisten etua. Syyria tyrmäsi kuitenkin vaatimukset palestiinalaisten ääriryhmien toimistojen sulkemisesta Damaskoksessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.