Mainos

USA:n joukkoja virtaa Kuwaitiin

Yhdysvallat lähettää 3 000 maavoimien sotilasta Kuwaitiin osana varautumista sotatoimiin Irakia vastaan, kertoivat Yhdysvaltain puolustusministerin William Cohenin mukana matkustavat virkamiehet maanantaina.

Kuwaitiin lähetettävien amerikkalaissotilaiden on määrä puolustaa Kuwaitia mahdollisilta Irakin vastatoimilta, jos Irakiin ensin tehdään ilmaisku, sanoivat virkamiehet matkalla Kuwaitista Omaniin. Uusien sotilaiden on määrä olla Kuwaitissa viimeistään kymmenen päivän kuluttua.

Sotilaita oli pyytänyt Yhdysvaltain Lähi-idän joukkojen komentaja ja Cohen oli päättänyt heidän lähettämisestään viime viikolla. Kuwaitissa on ennestään 1 500 amerikkalaissotilasta. Cohen sanoi aikaisemmin maanantaina Kuwaitissa, että neuvotteluratkaisun mahdollisuudet Irakin kriisissä on käymässä vähiin. Tämä pakottaa Cohenin mukaan länsimaat harkitsemaan sotilasiskuja Irakin joukkotuhoaseiden hävittämiseksi.

Cohen ei kuitenkaan halunnut sanoa mitään takarajaa, mihin mennessä Irakin olisi sallittava YK:n asetarkastajille vapaa pääsy maan kaikkiin asevarastoihin.
-Meidän käsityksemme mukaan diplomatialle on annettava kaikki mahdollisuus onnistumiseen, hän tyytyi sanomaan.

Cohen vakuutti maanantaina myös, että Yhdysvalloilla on riittävästi sotilasvoimaa Persianlahdella, jotta Irakia vastaan voidaan hyökätä.
-Voimaa on riittävästi, jotta tehtävästä suoriudutaan, Cohen sanoi lisäten, että tehtävän tarkoituksena on Irakin iskukyvyn heikentäminen.

Kuwait ei osallistu hyökkäykseen

Kuwaitin puolustusministeri sheikki Salem Sabah al-Salem al-Sabah ei maanantaina luvannut maansa aktiivista tukea Irakin vastaiselle iskulle.
-Kuwaitin asevoimien päätehtävänä on Kuwaitin puolustaminen. Meidän mukaantulomme Irakin vastaiseen iskuun tulee kyseeseen vain, jos sen päämääränä on Kuwaitin puolustaminen, puolustusministeri sanoi.

Kuwait on kuitenkin antanut sotilastukikohtansa Yhdysvaltain ja Britannian käyttöön mahdollista iskua varten. Kahdeksan brittiläistä Tornado-pommittajaa lähti maanantaina kohti Kuwaitia ja myös Yhdysvallat on lähettämässä Kuwaitiin lisää sotilaskoneita, mm. kuusi tutkassa vaikeasti havaittavaa F-117A -pommittajaa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.