Mainos

USA:n johto valmistelee iskua Irakiin

Presidentti Bill Clinton ja hänen turvallisuuspoliittiset neuvonantajansa pitävät hyökkäystä Irakia vastaan väistämättömänä, mikäli Irakin presidentti Saddam Hussein ei lakkaa häiritsemästä YK:n asetarkastajien työtä. Näin kertoi tänään amerikkalainen lehti Washington Post.

Clinton ja hänen avustajansa ovat käyneet pitkiä keskusteluja asiasta, mutta eivät ole löytäneet muuta keinoa kuin ilmaiskun Irakia vastaan, kertoi lehti nimettömänä pysytelleitä viranomaisia lainaten.

Amerikkalaisjohdon neuvonpidossa on jo tässä vaiheessa siirrytty keskustelemaan pikemminkin siitä, mihin kohteisiin ilmaiskut kohdistetaan. Myös brittikoneiden on määrä osallistua pommituksiin. Yhtenä vaihtoehtona on, että amerikkalaiset ja brittiläiset koneet pommittaisivat irakilaisia kohteita usean päivän ajan. Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Bill Richardson kertoi, että amerikkalaiset neuvottelisivat viikonvaihteessa liittolaistensa kanssa Irak-strategiasta.

Yhdysvallat ja Britannia pyrkivät tarkkailijoiden mukaan saamaan YK:n turvallisuusneuvostossa hyväksytyksi päätöslauselman, jossa julistettaisiin Irakin rikkoneen merkittävällä tavalla turvallisuusneuvoston 1991 hyväksymää tulitaukopäätöslauselmaa. Päätöslauselma hyväksyttiin Persianlahden sodan jälkeen, ja siinä esitettiin vaatimukset Irakin joukkotuhoaseiden hävittämisestä. YK:n asetarkastusryhmää (Unscom) johtava Richard Butler sanoi Irakin ilmeisesti päättäneen, ettei se anna enempiä tietoja asetarkastajille ja ettei asetarkastajia päästetä tietyille alueille. Butler palasi juuri neuvottelumatkalta Irakista.

Asiantuntijoiden mukaan ei ole kuitenkaan luultavaa, että Venäjä ja Kiina hyväksyisivät turvallisuusneuvostossa päätöslauselman, jonka mukaan Irak on "merkittävällä tavalla" rikkonut aiempaa turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa. Kumpikin on turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa ja pystyy näin estämään minkä tahansa päätöslauselman hyväksymisen.

Irakilaislehti: Seksiskandaali syrjään

Irakilainen lehti Babel kirjoitti tänään, että presidentti Clinton saattaa ryhtyä sotilaalliseen iskuun Irakia vastaan kääntääkseen huomion uudesta seksiskandaalista. Babel, jonka omistaja on Saddam Husseinin vanhin poika Uday, huomautti, että Yhdysvaltain liittolaiset eivät enää kannata sotilaallisia toimia Irakin pakottamiseksi yhteistyöhön asetarkastajien kanssa.

-Sellaiset suurvallat kuin Ranska, Venäjä ja Kiina torjuvat ehdottomasti asevoiman käytön, Babel vakuutti.

Myös Al-Jumhouriya-lehti sanoi Clintonin harkitsevan sotilastoimia välttyäkseen seksiskandaalisyytöksiltä. Clintonin on kerrottu olleen seksisuhteessa nuoreen Valkoisen talon avustajaan ja kehottaneen tätä antamaan vääriä tietoja asiaa tutkivalle erikoissyyttäjälle.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.