Mainos

USA:n ja Venäjän ulkoministerit neuvottelevat Syyrian kemiallisista aseista

Avaimet Syyrian umpisolmun ratkaisuun ovat nyt Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerien käsissä.

John Kerryn ja Sergei Lavrovin on määrä aloittaa keskustelut Syyrian kemiallisten aseiden valvonnasta Genevessä torstaina. Amerikkalaislähteiden mukaan neuvottelut kestävät ainakin kaksi päivää.

– Minä jatkan omia keskustelujani presidentti Putinin kanssa, painotti presidentti Barack Obama varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa pitämässään puheessa.

Venäjän uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Venäjä on jo antanut Yhdysvalloille oman esityksensä Syyrian kemiallisten aseiden luovuttamisesta kansainväliseen valvontaan.

Samaan aikaan Yhdysvallat, Ranska ja Britannia yrittävät muotoilla kulissien takana YK-päätöslauselmaa, joka tyydyttäisi myös Kiinaa ja Venäjää. Työ on erittäin vaikeaa, sillä Venäjä ei aio hyväksyä mitään lauselmaa, jossa annetaan lupa voimatoimiin.

Turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden oli määrä käsitellä Syyria-kysymystä vielä myöhään keskiviikkona Suomen aikaa.

Obama teki puheessaan selväksi myös sen, että Syyrian kriisi yritetään nyt ratkaista diplomatialla. Hän varoitti kuitenkin Syyriaa siitä, että Yhdysvaltain laivasto pysyy toistaiseksi asemissaan ja on valmiina toimiin, jos neuvottelut kariutuvat.

Nopea poliittinen käänne

Obaman puheen oli alun perin määrä käsitellä Syyriaan suunniteltuja ilmaiskuja, mutta nyt siinä vahvistettiinkin, että iskut ovat toistaiseksi jäissä.

– Presidentin puhe oli selkeä osoitus siitä, kuinka radikaalisti poliittinen ja diplomaattinen tilanne on muuttunut vain parissa päivässä, kommentoi New York Times -lehti.

Jos kemiallisten aseiden valvonnasta ja hävittämisestä päästään sopuun, edessä on paljon käytännön ongelmia ja vuosien urakka.

– Yhdysvallat hävittää yhä omia kemiallisten aseiden varastojaan. Se osoittaa, että Syyrian arsenaalista eroon pääsyyn menee luultavasti useita vuosia, varoitti senaatin ulkoasianvaliokunnan jäsen, republikaanisenaattori Bob Corker Bloomberg-uutisissa.

Monet muutkin asiantuntijat ovat painottaneet, että aseiden paikantaminen ja hävittäminen sisällissotaa käyvässä maassa voi olla ylivoimainen tehtävä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.